Hoe je in het buitenland maandelijks €100 extra krijgt van DUO: de ov-vergoeding

‘s Ochtends met de bus naar de universiteit, na je college met de tram naar het strand of ‘s weekends met de trein naar een nieuwe stad: tijdens je studie in het buitenland ben je makkelijk veel geld kwijt aan vervoerskosten. Tel daar nog een hoge huur, nieuwe studieboeken en een duur vliegticket bij op, en dan wordt studeren in het buitenland al snel erg prijzig. In Nederland krijg je als student een studentenov waardoor je goedkoper met het vervoer kunt reizen, maar daar heb je in het buitenland natuurlijk helemaal niets aan. Gelukkig heeft de overheid daar wat op bedacht, dus neem ik je in deze blog daarin mee.

Deel deze blog:

First things first: waarom zijn vervoerskosten überhaupt zo duur? In 2019, inmiddels dus al een paar jaar geleden, onderzocht Greenpeace hoe prijzig het openbaar vervoer op verschillende plekken in Europa is. Uitkomst: in veel landen, waaronder in Nederland, is het gewoon ontzettend duur. Bedrijven die het ov regelen zijn namelijk veel kosten kwijt aan dingen als personeel of techniek. Ga je binnenkort naar het buitenland? Hier check je makkelijk welke prijs je daar ongeveer voor het openbaar vervoer betaalt. Zoals je kunt zien, zitten er grote verschillen tussen landen en steden!

Luxemburg-stadLondenAmsterdam
€0 per dag€4,11 per dag€2,27 per dag

Gelukkig worden studenten op de meeste plekken wel in meer of mindere mate gecompenseerd voor deze vervoerskosten. Je kan bijvoorbeeld een ISIC kaart aanvragen, waarmee je korting krijgt op o.a. busreizen en visa-aanvragen. Daarnaast worden studenten door de eigen overheid vaak een handje geholpen: in Duitsland reizen studenten met een zogeheten ‘semesterticket’ 6 maanden lang voor €142,90 door de staat waar ze wonen. In Nederland reis je met het studenten-ov doordeweeks of in het weekend gratis. Bovendien ontvang je op de overige dagen 40% korting. Super fijn als je hier studeert natuurlijk, maar niet als je tijdelijk of voor langere tijd in het buiteland gaat studeren. Gelukkig kan je in dat geval een ov-vergoeding aanvragen!

Hoe hoog is de ov-vergoeding?

Of je nou voor drie maanden naar Valencia gaat, of een driejarige studie in Noorwegen start; het goede nieuws is dat je in elk geval maandelijks ruim €100 extra krijgt van DUO. De hoogte van de vergoeding staat dit jaar (2024) namelijk op €114,92 per maand! Voor dat bedrag kun je bijna twee keer met de bus van San Francisco naar Los Angeles of reis je vanuit Londen terug naar Nederland voor een weekendje met je ouders. Wanneer je al een paar maanden in het buitenland studeert, kun je daarmee dus veel van de omgeving ontdekken!

Hoe vraag je het aan?

Het aanvragen van de reisvergoeding regel je gemakkelijk zelf online. Als eerste moet je jouw reisproduct in Nederland stopzetten. Je kunt hier dan dus niet meer gratis met het ov. Als je tijdelijk naar het buitenland gaat, dan moeten zowel jij als jouw opleiding in Nederland verklaren dat je daadwerkelijk een studie volgt in Nederland en als onderdeel daarvan naar het buitenland gaat. Hiervoor download je de verklaring onderwijsinstelling, en laat je deze invullen door je opleiding. Upload vervolgens deze verklaring wanneer je op Mijn DUO de ov-vergoeding gaat aanvragen. Dit kan je doen bij ‘Reisvoorziening wijzigen’. Doe dit uiterlijk twee maanden voor je vertrek! Je krijgt de vergoeding namelijk niet met terugwerkende kracht als je te laat bent met aanvragen.

Wat als je je hele studie in het buitenland gaat volgen?

Als je hele studie in het buitenland is, dan is het aanvraagproces voor de ov-vergoeding iets makkelijker. Je hoeft bijvoorbeeld geen verklaring in te laten vullen door je opleiding of andere bewijsstukken aan te leveren. Op het moment dat je via Mijn DUO je studiefinanciering aanvraagt, kan je ook meteen de ov-vergoeding aanvragen. Het enige dat je daarvoor nodig hebt is een werkende DigiD!

Studeren in het buitenland kan ook met een kleine portemonnee!

Door de ov-vergoeding is studeren in het buitenland weer wat betaalbaarder. Ben je benieuwd wat je nog meer kunt doen om studeren in het buitenland financieel haalbaar te maken? Lees dan deze blog over je studiefinanciering meenemen naar het buitenland, en dit artikel over hoe je een sportbeurs kan bemachtigen (ook voor niet-topsporters!). Is het bijna zover en ga je echt studeren in het buitenland? Dan is deze blog met 10 tips om je voor te bereiden op je studie in het buitenland van ervaringsdeskundige Nina ook echt een aanrader om je goed voor te bereiden.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Geldhacks voor Skere Studenten' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken