Aanvullende beurs 101: Waarom je hem al-tijd moet aanvragen

Veel studenten die recht hebben op een aanvullende beurs, vragen deze niet aan en laten daardoor geld liggen. Dat is zonde, want de aanvullende beurs heeft veel voordelen. Zo hoef je je aanvullende beurs niet terug te betalen, en kan het je elke maand zo’n 416 euro opleveren. Ook is het makkelijk aan te vragen, aangezien de overheid voor jou nagaat of je er recht op hebt. Het is vooral bedoeld voor studenten wiens ouders niet voldoende kunnen bijdragen, maar ook als je ouders wel goed verdienen kan het zijn dat je recht hebt op een gedeeltelijke aanvullende beurs! Hoe het precies zit, lees je in deze blog!

Deel deze blog:

Wat is de aanvullende beurs?

De aanvullende beurs is een aanvulling op de basisbeurs en is bedoeld voor studenten wiens ouders financieel niet voldoende kunnen bijstaan. De overheid beschouwt een maandelijkse ouderbijdrage van ~€400,- per maand als “redelijk”. Als de Belastingdienst vaststelt dat je ouders die €400,- niet kunnen opbrengen, krijg je een aanvullende beurs. Kunnen je ouders wel een deel van die €400 per maand betalen, bijvoorbeeld €100,-, dan krijgt je een deel van de aanvullende beurs, in dit voorbeeld dus €300,-.

Moet je het geld terugbetalen?

Je hoeft de aanvullende beurs niet terug te betalen als je binnen 10 jaar je diploma haalt. De beurs wordt dan omgezet in een gift. Als je langer over je studie doet, moet je het wel terugbetalen. Daarom wordt deze beurs, samen met de OV-kaart, ook wel ‘prestatiebeurs’ genoemd. Je moet een prestatie leveren voordat de beurs echt een gift is. 

Begin je aan een studie maar haal je uiteindelijk je diploma bij een andere opleiding, dan is dat ook goed en wordt je beurs ook een gift. Als je binnen de eerste vijf maanden met je studie stopt, dan hoef je de beurs ook niet terug te betalen. 

Mag je bijverdienen?

Vanaf 2020 mag je onbeperkt geld bijverdienen naast je aanvullende beurs. Dat betekent dat je niet minder aanvullende beurs ontvangt als je meer gaat werken. Voor 2020 mocht je ongeveer € 16.000,- bijverdienen per kalenderjaar zonder dat je aanvullende beurs gekort werd.

Hoe wordt de aanvullende beurs berekend?

Hoeveel aanvullende beurs je krijgt, hangt af: 

  • het inkomen van je ouders van 2 jaar geleden
  • of je ouders zelf een studieschuld terugbetalen aan DUO
  • of je broers of zussen met een aanvullende beurs hebt
  • of je ouders nog andere schoolgaande kinderen verzorgen.

Hoe lager het inkomen van je ouders en hoe meer schoolgaande kinderen je ouders verzorgen, hoe hoger je aanvullende beurs. Je ouders zijn de personen die bij de gemeente als je ouders geregistreerd staan, en het maakt niet uit of ze gescheiden zijn.

Welk inkomen mogen je ouders hebben?

Niet iedereen krijgt een aanvullende beurs. Het inkomen van je ouders is leidend. DUO checkt in hoeverre je ouders in staat zijn om je financieel te ondersteunen door te kijken naar het inkomen van je ouders van twee jaar geleden. Hoeveel aanvullende beurs je krijgt in 2023, wordt dus bepaald door te kijken naar het inkomen van je ouders in 2021. 

Hoeveel je ouders mogen verdienen verschilt per opleidingsniveau. Op het mbo krijg je de maximale aanvullende beurs als je ouders samen minder dan  € 39.304,- per jaar verdienen. Op het hbo en op de universiteit krijg je de maximale aanvullende beurs als je ouders samen minder dan € 35.226,- per jaar verdienen. Als je ouders meer verdienen, kan je toch aanvullende beurs krijgen als je broers of zussen hebt die naar school gaan. Je kan dus ook een gedeeltelijke aanvullende beurs krijgen. 

Hoeveel geld krijg je?

De aanvullende beurs voor thuiswonende mbo’ers is € 381,25 en uitwonende mbo’ers € 405,23. Voor het hbo of universiteit is de aanvullende beurs € 416,-, ongeacht thuis of uitwonend. Dit zijn maximale bedragen en het zou dus ook kunnen zijn dat je minder krijgt. Je kan online deze rekenhulp gebruiken om te zien hoeveel aanvullende beurs je zou kunnen krijgen. Hierin vul je online je gegevens en het loon van je ouders in, en krijg je een schatting te zien van je beurs. 

Als de rekentool zegt dat je geen recht hebt op de aanvullende beurs, dan is het alsnog aan te raden om de aanvullende beurs aan te vragen. Er kan namelijk altijd iets veranderen in de loop van je studententijd, en DUO kijkt automatisch elk jaar of je er recht op hebt. Als je geen of een gedeeltelijke aanvullende beurs krijgt, mag je meer lenen dan iemand met een maximale aanvullende beurs. Het bedrag dat je extra mag lenen is zoveel als het bedrag van de aanvullende beurs, wat betekent dat je €416 extra mag lenen. 

Hoe lang heb je recht op de aanvullende beurs?

Mbo’ers krijgen de aanvullende beurs zolang ze een basisbeurs hebben. Op het hbo of de universiteit krijg je de aanvullende beurs zo lang als de officiële duur van je studie (meestal 4 jaar).

Hoe vraag je de aanvullende beurs (met terugwerkende kracht) aan? 

Je kan de aanvullende beurs eenvoudig zelf aanvragen via Mijn DUO. Je regelt dit tegelijk met je aanvraag voor studiefinanciering zoals je basisbeurs, lening of studenten-OV. DUO heeft al aangevinkt dat je een aanvullende beurs wilt. Je hebt niet de gegevens of het loon van je ouders nodig, want de overheid zoekt dat zelf op. Je hoeft de aanvullende beurs maar één keer aan te vragen. Als de gegevens van je ouders bekend zijn, vraagt de overheid hun inkomen elk jaar automatisch op bij de Belastingdienst. Na je aanvraag krijg je vaak een mailtje, ook als je geen recht blijkt te hebben op de aanvullende beurs. Als je wel recht hebt, krijg je je aanvullende beurs, inclusief studiefinanciering, rond de 24ste van iedere maand in één bedrag op jouw bankrekening. 

Je kan de aanvullende beurs ook met terugwerkende kracht aanvragen, dit kan tot het begin van het studiejaar. Ook dat doe je via Mijn DUO. Je kiest dan voor ‘Studiefinanciering’, klikt op ‘Nu aanvragen’ en vervolgens op ‘Aanvullende beurs’. 

Altijd aanvragen dus!

Vraag de aanvullende beurs altijd aan! Ook al denk je dat de kans klein is dat je het krijgt, zou ik het toch aanvragen. Je hoeft het namelijk maar één keer te doen, en dan kijkt de overheid elk jaar of je er recht op hebt. Je hebt niet eens het inkomen van je ouders nodig, want de overheid checkt dat zelf. Ik heb het ook gedaan, want als skere student wil ik natuurlijk alles uit m’n studiefinanciering halen en geen geld mislopen!

Vergeet niet om ook andere toeslagen en tegemoetkomingen aan te vragen, want ook daar heb je als student heel vaak recht op!! Lees ook ons gratis ebook “Geldhacks voor Skere Studenten”.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken