Knab vs. N26: Welke online bank is beter?

Een bankrekening kan stiekem best wel wat geld kosten. Gelukkig zijn er, naast de vele bekende banken, ook nog wat goedkopere online opties. Knab en N26 zijn daar twee voorbeelden van. Maar als je een online bank wil, welke bank kun je dan het beste kiezen? Wat zijn de voor- en nadelen? En vooral: wat zijn de verschillen? In deze blog zetten we het voor je op een rijtje.

Deel deze blog:

Wat voor bank is N26?

N26 is een Duitse bank die bestaat sinds 2013. Ze zetten zichzelf vooral neer als een goedkope, snelle bank, en ze willen graag de Europese markt gaan veroveren. Bij N26 kun je je rekening al binnen 8 minuten nadat je deze geopend hebt gebruiken. Daarmee laten ze zien dat ze zich richten op snelheid en technologie. Ook is N26 heel veilig: omdat het een Duitse bank is, valt deze onder het Duitse depositogarantiestelsel, wat inhoudt dat je geld tot een bedrag van €100.000 verzekerd is. 

De kosten van online bankieren bij N26

Een online rekening zonder fysieke bankpas bij deze bank is helemaal gratis. Heb je liever een fysieke betaalpas? Dan is dat ook mogelijk. Na de gratis optie is het goedkoopste betaalpakket N26 Smart. Deze kost €4,90 per maand. Hiervoor krijg je o.a. een fysieke kaart die je met het gratis N26 Standard betaalpakket niet krijgt. Een groot voordeel van N26, is dat hun kosten voor transacties in buitenlandse valuta gratis of erg goedkoop zijn, waardoor het een erg interessante bankpas kan zijn als je binnenkort buiten Europa op reis gaat. Qua spaarrente is N26 helaas niet zo interessant, ze bieden namelijk geen spaarrekeningen aan in Nederland. In Spanje wel, daar is de rente 2,26%. Hopelijk komen ze met hun spaarrekening ook snel naar Nederland!

Zakelijk bankieren bij N26

Bij N26 kan je ook een gratis zakelijke bankrekening openen, wat echt uniek is. Zakelijke rekeningen zijn vaak een stuk duurder dan persoonlijke rekeningen, en €5 tot €15 per maand moeten betalen voor een zakelijke rekening is tegenwoordig niet raar. 

iDeal bij N26

Sinds augustus 2023 kan je ook met iDeal betalen met je gratis N26 rekening. iDeal heb je vooral nodig als je online aankopen doet bij bijvoorbeeld webwinkels, wat natuurlijk heel normaal is tegenwoordig. Vóór augustus 2023 moest je dus altijd PayPal of een creditcard gebruiken als je online iets wilde kopen, maar PayPal en creditcards zijn natuurlijk niet bij elke webshop een betaalmogelijkheid. En als je het wel kunt gebruiken, moet je er vaak extra voor betalen. Geen iDeal mogelijkheid hebben is dus best wel onhandig! Gelukkig hebben ze dit onlangs veranderd, en nu kan je dus wél met iDeal betalen via N26. Enorm blij mee! 

Geen fysieke bankpas

Iets anders wat mensen wellicht als nadeel kunnen zien, is het gebrek aan een fysieke bankpas bij het gratis betaalpakket van N26. Zelf vind ik dit eigenlijk helemaal geen probleem, want je kan ook Apple Pay of Google Pay gebruiken met je virtuele N26 kaart. Zo kan je toch met je N26 kaart betalen in de winkel. Mocht je een fysieke past nou wel enorm missen, dan kan je voor eenmalig €10 een bankpas bestellen. Wat mij betreft is er dus echt geen reden om géén gratis N26 rekening te openen! 

Wat voor bank is Knab?

Knab is een Nederlandse online bank en is niet veel ouder dan N26. Knab is opgericht in 2012 en valt onder het moederbedrijf van Aegon. De bankrekeningen van Knab vallen daardoor onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. 

De kosten van een rekening bij Knab

Een rekening openen bij Knab is niet gratis, maar biedt wel wat meer mogelijkheden dan een rekening bij N26. Zo krijg je standaard een fysieke bankpas bij je rekening, en kun je voor een vast bedrag van €6 per maand maar liefst 5 verschillende betaalrekeningen openen, en zoveel spaarrekeningen als je maar wil. Voor een gezamenlijke rekening bij Knab betaal je €1 meer, dus €7 per maand. Maar, bankieren bij Knab levert ook iets op! Op spaargeld krijg je namelijk 1,75% rente (tot €100.000) per jaar. Heb je €4.800 op je spaarrekening staan, dan betaalt je Knab rekening dus al voor zichzelf.

Zakelijk bankieren bij Knab

Een zakelijke rekening bij Knab kost €7 tot €9 per maand, afhankelijk van de rechtsvorm (eenmanszaak of BV) die je bedrijf heeft. Heb je ook een privérekening bij Knab, dan krijg je een euro korting per maand op je zakelijke rekening. Voor dat bedrag krijg je vijf zakelijke betaalrekeningen, één fysieke pinpas en een onbeperkt aantal zakelijke spaarrekeningen. Ook krijg je 500 gratis transacties en een aantal handige functies. Zo kan je van elk inkomende bedrag automatisch de BTW apart laten zetten op een speciale BTW rekening.

Welke bank is beter, N26 of Knab?

De ene bank is natuurlijk niet perse beter dan de andere, maar Knab en N26 hebben wel andere voor- en nadelen. 

Heb je graag meerdere betaalrekeningen, of heb je veel spaargeld? Dan is Knab waarschijnlijk de betere optie. Knab is wel echt een stukje duurder dan N26, maar met €6 voor 5 betaalrekeningen en een onbeperkt aantal spaarrekeningen, is Knab nog steeds heel betaalbaar voor zoveel bankrekeningen. En zoals ik al zei, als je meer dan €4.800 op je spaarrekening hebt staan, dan heb je de kosten er alweer uit.

N26 is de goedkoopste van de twee, maar heeft ook iets minder mogelijkheden. Ga je alleen voor een betaalrekening, hoef je geen rente op je spaargeld, en vind je het prima om geen fysieke pinpas te hebben? Dan kun je bij N26 gratis bankieren, wat natuurlijk een heel groot pluspunt is. Wil je liever een fysieke pas, dan kan je voor eenmalig €10 een N26 bankpas aanschaffen, of kiezen voor het N26 Smart betaalpakket à €4,90 per maand. 

Zou jij eerder voor Knab of voor N26 kiezen als bank? En waarom?

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

4 gedachten over “Knab vs. N26: Welke online bank is beter?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken