Bizar: De invloed van vijf jaar later starten met beleggen

Stel je eens voor: een toekomst met financiële zekerheid, de vrijheid om je dromen na te jagen en de mogelijkheid om onverwachte financiële tegenvallers moeiteloos op te vangen. Dit alles kan werkelijkheid worden door één eenvoudige stap te zetten – zo vroeg mogelijk beginnen met beleggen! Hoewel het misschien verleidelijk is om jezelf voor te houden dat beleggen iets voor later is, zijn er veel redenen waarom juist op jonge leeftijd starten met beleggen een van de slimste stappen is die je kunt zetten voor je financiële toekomst. Ik vertel het je in deze blog.

Deel deze blog:

Stel je voor dat je €100 hebt en je besluit dat geld in een oude sok te stoppen. Over tien jaar is die €100 nog steeds €100. Maar wat als je in plaats daarvan een beleggingsrekening opent (bijvoorbeeld bij Scalable Capital), die €100 belegt en jaarlijks een hypothetisch rendement van 7% behaalt? Dan zou je over tien jaar €197 hebben! Dit wordt ook wel het rente-op-rente effect genoemd. 

Je geld verdubbelen, verdrievoudigen, of zelfs vertienvoudigen?

Je inleg verdubbelen in tien jaar tijd klinkt misschien niet zo spannend als het om €100 gaat, maar wat nou als het om €1.000 of €10.000 gaat? Of als je je geld niet 10 jaar laat renderen, maar 20 jaar? Of zelfs 40 jaar? Als je €10.000 40 jaar laat renderen tegen een rendement van 7%, heb je €149.745. Gewoon meer dan een ton dus! Behalve €10.000 apart zetten en 40 jaar wachten, heb je daar eigenlijk niks extra’s voor hoeven doen!

De magie van het rente-op-rente effect

Het idee achter het rente-op-rente effect is dat als je geld hebt waar je rendement mee maakt, dat rendement (a.k.a. rente) op zijn beurt ook meehelpt om rendement te maken. Het is als een sneeuwbal die vanzelf groter wordt terwijl hij rolt. Hoe langer je je geld laat staan, hoe harder je vermogen groeit! In deze blog lees je er meer over.

Tijd is jouw grootste vriend

Hoe jonger je bent als je start met beleggen, hoe meer rendement je kunt behalen op het geld dat je inlegt. Om dit wat duidelijker te maken, ga ik je wat vertellen over twee fictieve studenten, Suzan en Sven. 

Rekenvoorbeeld

Suzan is al vanaf haar studententijd bezig met haar geldzaken en begint op haar 20e met beleggen bij Scalable Capital. Een vriend van haar, Sven, start pas op zijn 25e met beleggen. In beide gevallen starten ze met een startkapitaal van €100 en daarna leggen ze iedere maand €100 euro in tot ze allebei op hun 70e met pensioen gaan. 

Suzan en Sven beleggen allebei in een wereldwijd gespreid indexfonds waarmee ze gemiddeld 7% rendement per jaar behalen na aftrek van kosten en belasting. Waarom 7%? Dat is het historische rendement na aftrek van kosten en belastingen van wereldwijd gediversifieerde indexfondsen. Houd er echter rekening mee dat prestaties uit het verleden geen toekomstige prestaties voorspellen en dat beleggen risico’s met zich meebrengt.

Suzan heeft op haar 70e €490.780. Sven heeft op zijn 70e €344.999. Beiden mooie bedragen, maar je ziet natuurlijk een behoorlijk verschil. Doordat Suzan 5 jaar eerder is begonnen met beleggen, heeft ze op haar 70e bijna €150.000 meer!

Nu kan ik me voorstellen dat je denkt dat dit komt doordat Sven in totaal minder geld heeft ingelegd. Laten we daarom de berekening wat aanpassen. Stel dat Suzan op haar 65e stopt met geld inleggen bij haar beleggingen. Op haar 70e heeft ze dan €483.880. In totaal heeft ze nu evenveel geld ingelegd als Sven, alleen het moment was anders. Toch heeft ze op haar 70e nog steeds bijna €140.000 meer dan Sven op zijn 70e. En dat alleen doordat ze 5 jaar eerder begon met beleggen, en haar geld 5 jaar langer de tijd had om te renderen.

Je leert het beste door praktijkervaring op te doen

Beleggen is geen magische formule die alleen financiële experts begrijpen. Het is een vaardigheid die je kunt leren door te doen. Hoe eerder je begint, hoe meer tijd je hebt om te leren van je successen en je fouten, en hoe langer het rente-op-rente effect voor jou aan het werk kan. 

Zet de eerste stap

Als je dit leest, heb je de mogelijkheid om vandaag nog te beginnen met beleggen, hoe klein de eerste stap ook is. Dus doe dat ook! Desnoods kan je mijn ebook gratis downloaden voor iets meer houvast. Daarin leg ik je de basics van beleggen uit, en vind je een stappenplan om te beginnen met beleggen.

Hoeveel geld heb je nodig om te beginnen met beleggen?

Om te beginnen met beleggen heb je echt geen grote bedragen nodig. Eigenlijk juist niet zelfs! Met kleine bedragen kan je namelijk fouten maken, zonder dat het je meteen heel veel geld kost. Dat je geen fouten gaat maken als beginnende belegger is trouwens een illusie, dus dat kan je meteen uit je hoofd zetten 😉

Hoe ik ben begonnen met beleggen

Toen ik begon met beleggen, wist ik nog lang niet alles. Ik heb wat basisinformatie opgedaan en vervolgens ben ik gewoon begonnen. Ik heb de nodige fouten gemaakt, maar ik heb ook behoorlijk wat successen gehad op de beurs. Als ik eerst alles over beleggen had willen begrijpen voordat ik ging starten, dan was ik nu nóg niet begonnen! Uiteindelijk leer je van doen meer dan van het zoveelste boek over beleggen lezen. 

Met hoeveel geld ben ik begonnen met beleggen?

Ik ben niet zoals Suzan en Sven meteen met €100 per maand begonnen met beleggen, maar met veel kleinere bedragen: €10 tot €50 per maand. Nu kan ik maandelijks een stuk meer inleggen en heb ik een goedgevulde beleggingsportefeuille, maar zo ver zou ik nóóit zijn gekomen als ik jaren geleden niet was begonnen met die €10 tot €50 per maand. Het gaat er in eerste instantie namelijk niet om hoeveel geld je precies inlegt, het gaat er om dat je überhaupt begint. Je maandelijkse inleg verhogen (indien nodig) komt daarna wel! En daarnaast, de tijd zal toch wel voorbijgaan. Waarom zou je die tijd dan niet gebruiken om je geld voor je te laten werken? 

Begin vandaag nog met investeren in jezelf

Het is dus super slim om zo snel mogelijk te beginnen met beleggen, ook als je wat ouder bent. Het maakt uiteindelijk namelijk niet uit hoe ‘oud’ je bent, het gaat er vooral om hoeveel tijd je hebt om het rente-op-rente effect voor je te laten werken. En vanzelfsprekend heb je daar meer tijd voor als je jonger bent. 

Nu is dus het perfecte moment om te beginnen met beleggen, dus waar wacht je nog op? Neem die eerste stap, hoe klein ook, en begin met beleggen. Bijvoorbeeld bij Scalable Capital!

Deze blog is geschreven in samenwerking met Scalable Capital. Er zijn risico’s verbonden aan beleggen.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

2 gedachten over “Bizar: De invloed van vijf jaar later starten met beleggen”

  1. Oeeeh interessant! Ik wist niet dat jij deed beleggen via Scalable Capital. Ik was toevallig een beetje aan het Googelen naar deze partij, omdat ik ze vaak voorbij zie komen en dus ook jouw blog. 😉

    1. Haha jaa! Nu al een jaartje gok ik zo? Ik deel natuurlijk niet meer zo veel over beleggen, maar eigenlijk elke partij met redelijke kosten probeer ik wel uit zodat ik een beetje weet wat de opties zijn enzo 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken