Voor veel studenten kan het aantrekkelijk zijn om een tweede studie te starten. Er is tegenwoordig veel keuze tussen studies, die allemaal nét een andere focus hebben. Kom je er tijdens je studie achter dat je toch een bredere interesse hebt, je het carrièrepad van je huidige studie niet ziet zitten, of wil je gewoon meer diepgang? Dan is het geen gekke keuze om een extra studie te volgen. Er zijn genoeg studenten die naast hun bachelor psychologie bijvoorbeeld bestuurskunde erbij doen, of een taalstudie erbij volgen.
Moet je dubbel collegegeld betalen als je twee studies tegelijk doet?
Het korte antwoord is nee. Volg je naast je bachelor aan instelling 1 ook een bachelor aan instelling 2, of volg je twee verschillende bachelors van dezelfde instelling tegelijkertijd? En moet je voor de studies die je volgt het wettelijk collegegeld betalen? Dan ben je maar 1x verplicht om het wettelijk collegegeld te betalen. De andere opleiding is “gratis” als je kunt bewijzen dat je het wettelijk collegegeld voor dat jaar al hebt betaald.
Hoe bewijs je dat je het wettelijk collegegeld hebt betaald?
Dat doe je met een ‘Bewijs Betaald Collegegeld’, oftewel: BBC. Aanvragen doe je via Studielink, wanneer je jouw betaalgegevens voor je tweede studie invoert. In plaats van te kiezen voor een betaalmethode in termijnen of in één keer, kies je voor BBC. Vanuit Studielink wordt het BBC vervolgens automatisch verstuurd naar de desbetreffende instelling. Controleer wel altijd zelf of het BBC goed is ontvangen en je betalingsverplichting daarmee is voldaan. De meeste instellingen hebben namelijk ook de optie om een BBC aan te vragen en in te sturen via een contactformulier.
Wanneer betaal je instellingscollegegeld?
Voor wie een tweede studie (op hetzelfde of lager niveau dan de eerste) pas na afronding van de eerste start, geldt een andere regeling. Onderwijsinstellingen krijgen in dat geval minder subsidie per student van de overheid, dus vragen zij meer collegegeld om het gat te dichten. Dat is het instellingscollegegeld. Een uitzondering hierop zijn studies in het onderwijs of de gezondheidszorg: om omscholing aantrekkelijker te maken hoeven studenten voor een tweede studie in de zorg of het onderwijs alleen het wettelijk collegegeld te betalen.
Hoe hoog is het instellingscollegegeld?
Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks bepaald en geldt voor elke student aan het hbo of wo in Nederland, ongeacht studie of onderwijsinstelling. Maar bij het instellingscollegegeld mogen onderwijsinstellingen zelf bepalen hoeveel ze hiervoor vragen. Daardoor kan dit bedrag flink oplopen. Het instellingscollegegeldtarief verschilt vaak per onderwijsinstelling, per opleidingsniveau, en soms zelfs per studie. Maar één ding staat vast: het instellingscollegegeld is áltijd duurder dan het wettelijk collegegeld. Om je een idee te geven van “normale” instellingscollegegeld bedragen: voor een studie rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden betaal je dit jaar bijvoorbeeld €9.800. Voor een studie wiskunde op dezelfde universiteit is dat zelfs €13.400!
Conclusie
Weet je nu al dat je een tweede studie wil gaan doen op hetzelfde niveau na of tijdens je huidige studie? Neem dan contact op met je studieadviseur of decaan. Zij kunnen je helpen met het plannen van je studies, zodat je het betalen van instellingscollegegeld hopelijk kunt vermijden. Is het instellingscollegegeld betalen toch onvermijdelijk, bijvoorbeeld doordat je al bent afgestudeerd of doordat je het afstudeerproces niet meer stop kunt zetten? Dan is een goede financiële huishouding nóg belangrijker dan anders. Een kasboek kan je daar enorm bij helpen.
Deze blog verscheen al eerder in onze nieuwsbrief. Voortaan ook als allereerste op de hoogte zijn? Laat dan hieronder je gegevens achter en schrijf je in!