De drempel over: Ik heb mijn eerste ETF gekocht! Dit is hoe dat ging

Beginnen met beleggen voelde voor mij altijd als heel risicovol, totdat ik mezelf er in ging verdiepen en er achter kwam wat de mogelijkheden allemaal zijn. Dit gaf mij het inzicht dat je er op verschillende manieren voor kunt zorgen dat je bijvoorbeeld minder risico loopt, en dat je met een relatief laag bedrag al kunt beginnen. Laatst heb ik, zonder dat ik daarvoor ervaring had met beleggen, mijn allereerste ETF gekocht! In deze blog vertel ik hoe dat ging en hoe ik het heb ervaren.

Deel deze blog:

Wat is een ETF?

Een ETF is een Exchange Traded Fund. Als je investeert in een ETF, investeer je eigenlijk in één keer in een soort mandje met heel veel verschillende aandelen. Daardoor heb je met één aankoop meteen een zeer gespreide portefeuille, waardoor je weer minder risico loopt. Klinkt ingewikkeld, is het niet: Stel dat een aandeel binnen de ETF die je hebt gekozen sterk daalt in waarde, dan wordt die daling opgevangen door de waarde van de andere aandelen binnen de ETF. Als je alleen het aandeel dat in waarde daalt in je bezit hebt, kan de waarde van je volledige portefeuille in één keer flink dalen. Met een goed gediversifieerde portefeuille heb je dus over het algemeen minder grote pieken en dalen, wat het risico op grote verliezen vermindert. Denk je nu, waar heeft die meid het allemaal over – diversificatie, portefeuille, risico…? Lees dan eerst even dit gratis ebook! Daarin worden de basics van beleggen stap voor stap uitgelegd.

Waarom een ETF als eerste belegging?

Een ETF is een makkelijke manier om als beginner met een relatief laag instapbedrag een gespreide beleggingsportefeuille te regelen. Daarnaast hoef je niet al te veel onderzoek te doen. Als je door middel van losse aandelen een gespreid portefeuille wil opbouwen, ben je namelijk veel tijd kwijt aan het onderzoeken van verschillende bedrijven. Daarnaast kan je in dat geval niet altijd met een klein bedrag instappen. Je moet daarvoor namelijk veel aandelen kopen, en die komen allemaal met hun eigen prijs. De belangrijkste reden dat ik zelf voor een ETF heb gekozen als mijn eerste belegging, is omdat ik niet te veel risico wil lopen en ik met een klein bedrag wilde beginnen. Door die combinatie van eisen kom je al snel uit op een ETF! 

Hoe ik mijn eerste ETF heb gekocht – in 5 stappen

Als beginner in de wereld van beleggen begon ik door mezelf in te lezen. Eerst door het ebook over beleggen van Skere Student te lezen natuurlijk, hier te krijgen 😉 en daarna ook door op internet rond te kijken. Nadat ik mezelf had ingelezen, was het tijd om echt te beginnen. Dit zijn de stappen die ik heb gezet om mijn eerste ETF te kopen, van het aanmaken van een account tot de daadwerkelijke aanschaf!

Stap 1: Maak een account aan

De eerste stap in het kopen van een ETF is het aanmaken van een account bij een broker. Ik maakte een account aan bij Scalable. Nadat je je e-mailadres hebt ingevuld en bevestigd, wijst alles zich vanzelf. Daarna moest een keuze maken tussen de drie brokerplannen die ze aanbieden. Als je klikt op ‘broker vergelijken’ zie je de verschillen tussen de plannen op een rijtje staan. Hierdoor was het makkelijk om een keuze te maken die bij mij past! Ik heb bijvoorbeeld gekeken naar de maandelijkse kosten en de orderkosten. Daarna waren er nog wat gegevens nodig, en kon ik kiezen op welke manier ik voor het eerst geld wilde storten op mijn account. Ook moest ik mezelf nog even identificeren.

Stap 2: Stort geld op je account

Tijdens het registratieproces kies je een bedrag voor je eerste storting, dit moet minstens 1 euro zijn. Wil je gelijk aan de slag kunnen? Dan is het verstandig om iets meer te storten, want een ETF kost meestal tussen de €10 en €100 per stuk, afhankelijk van welke je kiest. Er zijn in eerste instantie twee manieren om geld te storten op je account. Je kunt bijvoorbeeld het bedrag overmaken, dan duurt het 1 tot 2 dagen tot het geld op je account staat. De gegevens die je hiervoor nodig hebt worden getoond als je op deze optie klikt in de app (onder betalingen). Je kan ook geld op je account zetten via automatische incasso, dan hoef je het alleen maar in te stellen in de Scalable app en staat het 1 tot 4 dagen later op je account. Zelf heb ik gekozen om het bedrag over te maken, omdat het dan sneller op mijn account stond, maar dat is natuurlijk wel wat meer werk dan als je de automatische incasso gebruikt.

Wanneer je account geactiveerd is en je een tweede storting wilt doen, kun je er ook voor kiezen om realtime te betalen via de ‘Instant’ optie. Hiervoor betaal je 0,69% extra (als je voor Prime of Prime+ hebt gekozen) of 0,99% extra (als je voor Free hebt gekozen). Zoals de naam al zegt, staat het geld dan meteen op je account en kun je er gelijk mee beleggen.

Stap 3: Bepaal welke ETF je wilt kopen

Toen was het tijd om te kiezen in welke ETF ik wilde gaan investeren! Je kunt op verschillende dingen letten bij het kiezen van een ETF. Zelf heb ik gekeken naar basics zoals het verwachte rendement, de prijs en of de ETF wereldwijd gespreid is. Daarnaast vind ik het persoonlijk ook belangrijk dat de ETF de onderliggende aandelen echt in bezit heeft. Dit wordt ook wel fysieke replicatie genoemd, en zorgt voor minder risico dan synthetische replicatie.

Het maken van een keuze in welke ETF je wilt gaan investeren is een persoonlijke en er is dus geen ‘beste’ ETF. Het is afhankelijk van verschillende factoren, wil je bijvoorbeeld voor een duurzamere ETF gaan, of een ETF die dividend uitkeert? Ik vind het persoonlijk erg leuk om mezelf hierin in te lezen, maar ik vond het ook fijn dat er in de Scalable app mogelijkheden zijn om bijvoorbeeld te kijken naar ETFs die een bepaalde regio bevatten of specifieke strategie aanhouden.

Stap 4: Koop de ETF

Toen ik eenmaal bepaald had welke ETF het ging worden, was het natuurlijk tijd om de ETF daadwerkelijk te kopen! Als je op de ‘Koop’ knop klikt, kun je aangeven hoeveel stuks je wilt kopen. Je kunt er dan voor kiezen om de marktprijs van dat moment te betalen, of om een limietprijs in te stellen. Als je een limietprijs instelt, gaat de order pas door als de prijs van de ETF op of onder jouw limietprijs zit. Stel je geen limietprijs in? Dan hanteert Scalable een safety limit van 5% op de marktprijs van dat moment. De koop gaat dan alleen door als de prijs van de ETF maximaal 5 procent hoger of lager ligt dan de koers op het moment dat je je order instelde. Zodra je de ETF hebt gekocht, kun je kijken hoe het ermee gaat. De truc is natuurlijk om niet in de stress te schieten als je ziet dat de koers schommelt 😉

Stap 5: Lekker laten staan!

Misschien heb je wel vaker iets gehoord over dat het laten staan van je beleggingen super belangrijk is. Dit komt door het rente-op-rente effect, ook wel ‘compound interest’ genoemd. Heel simpel gezegd betekent het dat je rendement maakt over het belegde geld én het rendement tot dat moment. Dit zorgt ervoor dat je geld niet lineair, maar exponentieel groeit! Het rente-op-rente effect schittert pas echt als je belegt voor de lange termijn, waardoor eerder zodra het kan beginnen met beleggen echt loont. Het rente-op-rente effect wordt met een voorbeeld hopelijk iets duidelijker. 

Het rente-op-rente effect in de praktijk

Stel je belegt 100 euro en maakt een rendement van 8% per jaar. Na 1 jaar zijn je beleggingen dan (100 x 1.08 =) 108 euro waard. Na 2 jaar gaat het om (108 x 1.08 =) 116,64 euro, en na 10 jaar staat de teller op 215,89 euro. Heb je discipline en doorzettingsvermogen, en laat je die 100 euro 30 jaar staan? Dan heb je het zelfs vertienvoudigd naar 1006 euro! Stel je eens voor wat dit rente-op-rente effect kan doen als je bijvoorbeeld een hoger startbedrag hebt, of als je per maand nog bijlegt. Op deze manier kan je met het rente-op-rente effect je geld voor je laten werken. 

En hoe is het nu met mijn beleggingen?

Het is nu ongeveer twee weken geleden dat ik mijn eerste belegging heb gedaan! Na de aankoop heb ik nog een aantal keer naar de koers van mijn ETF gekeken. De eerste paar keren vond ik het wel spannend als de koers was gedaald, maar nu sta ik er veel relaxter in. Ik weet gelukkig dat verlies pas verlies is als ik mijn ETF verkoop, maar dit ook voelen is natuurlijk een ander verhaal. Ik vond de app van Scalable trouwens ook erg toegankelijk en overzichtelijk, wat natuurlijk erg fijn is voor een beginner zoals ik. Wat voor mij wel even wennen was, is dat betalen met iDEAL niet mogelijk is.  Toch werken de opties om geld te storten die aangeboden worden ook helemaal prima. Dat is dus eerder een puntje van mijn gewenning aan moderne snufjes, dan echt een gebrek. 

Wil je ook beginnen met beleggen? Download dan hier de Scalable app.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Scalable. Er zijn risico’s verbonden aan beleggen.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Geldhacks voor Skere Studenten' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken