Alleen werken als het uitkomt? Met een flexibele bijbaan kan het!

Alleen werken wanneer het jou uitkomt klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch kan het echt! Geen vaste momenten in de week dat je op moet komen dagen, geen vrij hoeven vragen als je tentamens hebt of als je een keer wilt uitslapen na een feestje. Zelf werk ik al jaren bij vrijwel alleen maar flexibele bijbanen. Hierdoor heb ik de mogelijkheid om eerst leuke dingen in te plannen, en om mijn werk vervolgens daaromheen te plannen. Ideaal toch? In deze blog vertel ik je meer over flexibele bijbanen.

Deel deze blog:

Wat is een flexibele bijbaan?

Wat zijn flexibele bijbanen precies? Kort gezegd kun je bij een flexibele bijbaan zelf je eigen uren inplannen. Bij een reguliere bijbaan daarentegen, bijvoorbeeld in de supermarkt of bij een restaurant, krijg je iedere maand een rooster en wordt er van je verwacht dat je op de geplande momenten komt werken. Dit kan met een urencontract zijn, maar ook met een nul-urencontract word je alsnog vaak ingepland op een rooster waaraan je je dient te houden. Bij een flexibele bijbaan is dit niet het geval. Hierbij kan je zelf namelijk helemaal op eigen initiatief je uren inplannen. Denk bijvoorbeeld aan werken op festivals via een flexpool, aan het doen van promotiewerk door het hele land of aan het werken als studentambassadeur om je opleiding te promoten.

Sluit je aan bij een of meerdere organisaties

Om flexwerk te kunnen doen, moet je je eerst aansluiten bij een organisatie. Zo kun je je, wanneer je een KvK-inschrijving hebt, inschrijven bij een freelancersbureau zoals YoungOnes en Upwork. Als je geen freelancer bent, kun je je bijvoorbeeld inschrijven bij YoungCapital Direct. Al deze bureaus geven een overzicht van opdrachten in verschillende branches waarvoor jij je eenvoudig kunt inschrijven. Een andere optie is om je in te schrijven bij een specifiek bureau. Als je bijvoorbeeld graag promotiewerk wilt doen, dan kun je je inschrijven bij een promotiebureau, en als je horecawerk wilt doen dan kun je je inschrijven bij een horecapool. Wil je van alles combineren? Je zit nergens aan vast, dus je kunt je bij zoveel organisaties inschrijven als je wilt.

Het aanmelden voor een klus

Met een flexibele bijbaan heb je veel vrijheid om te kiezen wanneer je wilt werken en wat voor werk je wilt doen, maar er zitten natuurlijk wel grenzen aan deze vrijheid. Per bedrijf verschilt het tot hoe ver van tevoren je je kunt aanmelden voor een klus. Hoe langer van tevoren je je aanmeldt, hoe groter de kans natuurlijk is dat je op een leuke klus staat. Bij sommige bedrijven worden de klussen echter pas een paar dagen van tevoren online gezet. Soms kan het zelfs wel eens voorkomen dat iemand ziek is en dat er pas een uur van tevoren een klus online wordt gezet. Zo kun je zelfs last-minute nog aan de slag. Dit geeft natuurlijk geen garantie op werk, want als je pas op de dag zelf gaat kijken, kan het natuurlijk ook voorkomen dat alles al vol is. 

Wat wel belangrijk is om je te realiseren, is dat wanneer je je hebt ingeschreven voor een klus, dat er dan wel vanuit wordt gegaan dat je komt opdagen. Je kunt niet zomaar nog afzeggen of nog ruilen voor een ‘leukere’ klus. Aanmelden betekent dus dat je na de bevestiging van je opdrachtgever verwacht wordt op deze klus en dat je aan de slag gaat.

Kijk regelmatig voor nieuwe klussen

Om een leuke klus te vinden die aansluit bij jouw wensen, is het wel handig om regelmatig de apps of websites van de bedrijven waarbij je zit aangesloten in de gaten te houden. Soms is er namelijk maar een persoon nodig voor een klus, en kan deze dus binnen een paar minuten alweer opgevuld zijn. Bij sommige apps van organisaties kun je pushmeldingen aanzetten wanneer er een klus geplaatst wordt op een bepaalde datum of in een bepaalde branche. Hierdoor ben je meteen op de hoogte en kun je je direct aanmelden.

De voordelen van flexwerk

Flexwerk heeft verschillende voordelen, waarvan het grootste voordeel is dat je je eigen uren kunt inplannen. Hierdoor ben je altijd vrij tijdens leuke feestjes, als je op vakantie wilt of als je moet leren voor je tentamens. Klinkt goed, toch? Wat nog beter is, als je een week wel veel tijd hebt om te werken, dan kun je jezelf gewoon elke dag inplannen en dan kun je die week heel veel geld verdienen. Daarnaast kun je bij een flexibele studenten bijbaan ook kritisch kijken naar het werk dat je wilt doen. Een ander voordeel van een flexibele bijbaan, is dat je zelf klussen kunt kiezen die jou het meeste aanspreekt. Doordat je niet door je werkgever wordt ingepland bij bepaalde klussen, doe je eigenlijk altijd werk dat je leuk vindt.

De nadelen van flexibele bijbanen

Natuurlijk heeft een flexibele bijbaan ook nadelen. Zo heb je geen vaste werkdagen, en dus ook geen vast inkomen. Als je dus hoge vaste lasten hebt, is het misschien niet handig om flexibel werk te doen, omdat je niet gegarandeerd bent van werk en dus van inkomen. Je schrijft jezelf namelijk in voor klussen, maar het kan natuurlijk zomaar eens voorkomen dat er geen klussen beschikbaar zijn, waardoor jij even geen inkomen hebt. Je zou dit probleem wel kunnen beperken door je in te schrijven bij meerdere bureaus voor verschillende bijbanen. Ook als je graag een vaste werkdag hebt, dan is een flexibele bijbaan misschien geen goed idee, omdat er misschien niet specifiek elke dag een nieuwe klus online staat. 

Voorbeelden van flexibele bijbanen

Hierboven heb ik al enkele voorbeelden van flexibele bijbanen gegeven, maar om een beter beeld te geven, licht ik er hieronder een paar voor jullie uit. Dit zijn specifieke voorbeelden van flexibele bijbanen die veel studenten doen.

Ga aan de slag als studentambassadeur

Een perfecte flexibele bijbaan als student, is om te gaan werken als studentambassadeur. Kort gezegd houdt dit in dat je je studie of universiteit gaat promoten, bijvoorbeeld door meelopers mee te nemen, te helpen op de open dag en de proefstudeerdag en door presentaties over je studie te geven op middelbare scholen. Als het goed is ben je al enthousiast over je studie en kost het daarom geen enkele moeite om dit over te brengen aan geïnteresseerde scholieren. Vaak kun je zelf aangeven op welke evenementen je precies wilt helpen, dus je kunt het precies plannen zoals jij wilt.  En op veel universiteiten en hogescholen krijg je hier ook nog eens hartstikke leuk voor betaald (lees: een stuk boven het minimumloon). Er zijn echter ook universiteiten en hogescholen waarbij je hier (vrijwel) niets voor betaald krijgt, dus kijk dit van tevoren wel goed na.

Werk wanneer jij wilt in de horeca

Ook in de horeca is het zeker mogelijk om flexibel te werken. Vaak werk je met een flexibele horeca bijbaan dan niet in een restaurant, maar werk je voor een uitzendbureau of in een flexpool en kan je worden ingezet wanneer het nodig is. Denk bijvoorbeeld aan barmedewerker op een festival, een avondje bedienen in een restaurant of als gastheer of -vrouw bezoekers verwelkomen op een groot evenement. Er zijn genoeg mogelijkheden van bedrijven waarbij je je kunt aansluiten en waarbij je zelf je planning kunt bepalen.

Doe promotiewerk door het hele land

Een ander voorbeeld van een leuke flexibele bijbaan is als promotiemedewerker. Hierbij deel je gratis samples van een product uit om dat merk of product te promoten. Er zijn in Nederland meerdere promotiebureaus en bij allemaal kan je jezelf inschrijven voor de leukste klussen. Wat dacht je van blikjes koud drinken uitdelen in het centrum van Amsterdam, of aan iets lekkers uitdelen op een leuk foodtruckfestival. Wil je nog iets beter verdienen? Dan kan je vaak ook teamleider worden, waarbij van je verwacht wordt dat je het busje ophaalt en ermee naar de locatie rijdt. 

Promotiewerk wordt vaak verward met de verkopers die je op straat ziet, die bijvoorbeeld krantenabonnementen verkopen. Dit kun je natuurlijk ook doen als flexibele bijbaan, alleen krijg je hier vaak per verkoop betaald in plaats van per uur.

Er is keuze genoeg: wat kies jij?

Zoals je kunt lezen, is er genoeg aanbod voor flexibele bijbanen. Waarschijnlijk is er zelfs nog veel meer mogelijk dan dat ik opnoem in deze blog. Zo werk ik zelf bijvoorbeeld nog flexibel bij een tekstbureau, waarbij ik mezelf kan inschrijven voor een schrijfopdracht als ik tijd heb. Daarbij kun je natuurlijk ook nog je vaste bijbaan aanhouden en je daarnaast inschrijven voor een flexibele studenten bijbaan om je vrije uurtjes mee op te vullen. Ik ben heel erg benieuwd of jij liever een vaste of flexibele bijbaan naast je studie hebt en wat voor werk je dan nu precies doet. Wie weet inspireer jij zo nog wel iemand anders met je bijbaan!

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken