De rente op je studieschuld wordt vijf keer zo hoog

Onlangs werd bekend dat de rente op studieschulden vijf (!!) keer zo hoog wordt. Deze gaat van 0,46% rente per jaar in 2023 naar 2,56% rente per jaar in 2024. Een bizarre stijging. Welke rente geldt voor jou? Wat kan je er aan doen? En hoe zit het met de rente truc? Ik vertel het je in dit artikel.

Deel deze blog:

Na jaren van 0% rente op je studieschuld kwam daar in 2023 verandering in. De rente werd verhoogd naar 0,46% voor hbo- en wo-leenstelselstudenten. Mbo’ers en studenten die (ook) ten tijden van het oude basisbeursstelsel hebben gestudeerd betaalden 1,78% rente. Vanaf 2024 wordt het wéér anders: studenten die onder de SF15 terugbetalingsregels vallen betalen 2,95% rente, studenten die onder de SF35 terugbetalingsregels vallen betalen 2,56% rente. Dacht jij dat die 0% rente op je studielening gewoon vast stond toen je voor het eerst geld ging lenen? Je bent niet de enige.

Welke rente geldt voor jou?

Als je inlogt op DUO kan je onder het kopje ‘Mijn schulden’ zien onder welke terugbetalingsregels je valt. Ook kan je daar zien of je meerdere studieschulden hebt (door het uitvoeren van de rente truc), en hoeveel rente er op elk van je studieschulden zit. Ook kan je hier zien hoe lang de rente op je studieschuld nog vaststaat. Over het algemeen kan je er vanuit gaan dat als je op dit moment nog studeert, de rente van 2,56% volgend jaar op jou en jouw studieschuld van toepassing gaat zijn.

Wat kan je er aan doen?

Hoe oneerlijk ook, op dit moment kan je helaas vrij weinig doen aan de renteverhoging. Vorig jaar hebben de LSvB en FNV Y&U een petitie met meer dan 100.000 handtekeningen gepresenteerd aan de Eerste Kamer om de renteverhoging op studieschulden te stoppen. Dat heeft toen niet het gewenste effect gehad, want de renteverhoging is gewoon doorgegaan. Wat je wel kan doen is op 22 november stemmen op een partij die het écht anders wil doen voor studenten. Kijk hiervoor niet alleen naar wat er in het partijprogramma staat, maar check ook wat die partij in het verleden heeft gedaan voor studenten en hoe ze hebben gestemd bij belangrijke moties. Resultaten uit het verleden bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst, maar dit geef je wel informatie over wat je wellicht kan verwachten van deze partij in de toekomst. 

Hoe zit het met de rentetruc?

Ook dit jaar is het mogelijk om de rentetruc uit te voeren. Door dit te doen zet je vanaf 1 januari 2024 de rente voor 5 jaar vast op 2,56%. Dit kan interessant zijn, maar dat is het zeker niet voor iedereen. Er zitten namelijk ook nadelen aan. Hier zal ik dieper op ingaan in een andere blog. Abonneer je op de nieuwsbrief als je die niet wil missen.

Wat vind jij van deze renteverhoging?

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

4 gedachten over “De rente op je studieschuld wordt vijf keer zo hoog”

 1. Hi! Wanneer komt je blog over de rentetruc? Ik ben druk aan het uitzoeken of dat handig voor mij is om te doen maar ik wordt nog niet echt wijzer…
  Het zou erg fijn zijn als je info deelt!

  1. Hee Maud! Ik hoop ergens volgende week 🙂 No worries trouwens, want zo lang je de rentetruc voor 31 december uitvoert zit je goed (mocht je de truc überhaupt willen doen, maar daarover meer in de blog), dus we hebben nog even! Groetjes Emma

 2. Hi Emma, ik studeer in januari/februari als het goed is af. Begrijp ik het goed dat ik sowieso gedoemd ben met het rentepercentage van 2.56%? Of kan ik mijn lening in december stopzetten en voor vijf jaar het rentepercentage op 0.46% aanhouden? Want dat stukje in de tekst begrijp ik niet: ik heb nu een rentepercentage van 0.46%. De rente gaat pas in januari naar 2.56%. Als ik in december alles stop zet dan is mijn rentepercentage voor de komende vijf jaar toch gewoon die 0.46%?

  Groet,
  Giovanni

  1. Hi Giovanni,
   Tenzij de politiek besluit de rente aan te passen is er niks wat je nu kunt doen om de rente op je studieschuld vast te zetten op 0.46% 🙁 Wel kun je de rente 5 jaar vastzetten op 2.56% door de rentetruc uit te voeren – maar of dat een goed idee is, is een tweede

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken