Wat ik had willen weten voordat ik een Skere Student werd: Rente op je studieschuld

Achteraf is makkelijk praten, toch? Als Skere Student heb ik heel veel geleerd over persoonlijke financiën. Soms door schade en schande, soms “gewoon” uit een boekje. Sommige van die lessen had ik liever al veel eerder geleerd - en ook liever niet door schade en schande haha. Daarom heb ik besloten om juist die lessen met je te gaan delen in mijn nieuwe serie ‘Wat ik had willen weten voordat ik een Skere Student werd’. Hopelijk hoef jij dan niet dezelfde fouten te maken als ik om al die personal finance lessen te leren! Vandaag deel I: rente op je studieschuld.

Deel deze blog:

Tijdens het brainstormen voor alle onderwerpen die ik in deze nieuwe serie wilde gaan behandelen, kwam het onderwerp ‘rente op je studieschuld’ al snel bovendrijven. Met mijn studieschuld van meer dan €70.000 hakt een relatief lage rente (zoals bijvoorbeeld 0,46% of 1,78% per jaar) er behoorlijk in! En heel eerlijk, dat vind ik best wel zuur. 

Toen ik begon met lenen op mijn 18e had ik namelijk geen flauw idee dat de rente niet vaststond op 0% en dat die dus zomaar zou kunnen veranderen. En al helemaal niet dat die veranderingen zó groot zouden kunnen zijn. Voor MBO studenten is de rente namelijk van 0% in 2022 naar 1,78% in 2023 gegaan. Dat is echt een bizar grote stijging! Zeker aangezien de rente op spaarrekeningen pas sinds kort weer boven de 0% uitkomt, en ze bij de meeste grootbanken nog niet boven de 1% uitkomen, is 1,78% rente op een staatslening (want dat is een studieschuld eigenlijk gewoon) echt niet normaal.

Nu weet ik dat de rente op je studieschuld altijd al elk jaar veranderde, en weet ik dat het gewoon toeval was dat deze jarenlang elk jaar vastgesteld werd op 0% per jaar. Maar toen ik begon met lenen wist ik dat absoluut niet. En daarin ben ik niet de enige!

Hoe zit het met de voorlichting vanuit DUO?

Studenten zijn namelijk nooit écht goed ingelicht over (de veranderlijkheid van) de rente op hun lening bij DUO (vroeger de IB-groep). En in de jaren dat de rente 0% was, was het voor de toenmalige studenten niet eens duidelijk dat er überhaupt rente werd berekend over het geld dat zij leenden! 

Tegenwoordig hoor ik veel over de “eigen verantwoordelijkheid” van studenten die een hoge studieschuld hebben. Maar dan vraag ik me af: hoe kan je ooit verwachten van een kind – ja, een kind, want de meeste studenten zijn tussen de 16 en 19 wanneer ze beginnen met studeren en dus met geld lenen bij DUO – dat zij een goede beslissing maken over zoiets ingewikkelds als geld lenen voor hun studie, als zij niet eens alle informatie hebben?!

Lees ook: Wat ik had willen weten voordat ik een Skere Student werd: Beleggen

Voor commerciële instellingen geldt er zoiets als de zorgplicht, en wat mij betreft zou dat ook voor DUO moeten gaan gelden. Het is namelijk niet normaal dat studenten zich zo diep in de schulden kunnen steken bij de staat, zonder dat zij goed op de hoogte zijn van de rentetarieven die gerekend worden over die studieschuld! Als een commerciële instelling hetzelfde zou doen, zou die hard op de vingers worden getikt door de AFM – as they should! Het is alleen jammer dat deze regels niet voor een overheidsinstelling zoals DUO lijken te gelden, want goede financiële voorlichting over o.a. de rente op je studieschuld zou veel studieschulden (deels) hebben kunnen voorkomen.

Hoe kijk jij hier tegenaan? En hoe heb jij de informatievoorziening vanuit DUO ervaren toen je ging studeren?

Foto bovenaan het artikel door Myrthe Polman

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

2 gedachten over “Wat ik had willen weten voordat ik een Skere Student werd: Rente op je studieschuld”

    1. Mja, hangt er vanaf hoe je het precies begrepen hebt haha. Het zit zo: op dit moment wordt er gerekend met een rente van 0,46% of 1,78% per jaar. Per maand wordt daarvan 1/12e over je openstaande studieschuld gerekend. Er komt dus maandelijks een bedrag aan rente bij je studieschuld, maar het is niet zo dat de rente van 0,46% of 1,78% per maand wordt gerekend 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken