Leukste verjaardagscadeau ooit: Gratis geld van DUO voor 18+ scholieren 

Je achttiende verjaardag is vaak een bijzondere dag. Vanaf dan ben je officieel “volwassen”, maarrrr vaak moet je dan ook alles zelf gaan betalen. Dat is helaas wat minder, maar gelukkig helpt DUO met een tegemoetkoming voor scholieren. Dat houdt in dat iedereen die 18+ is en op de middelbare school of volwassenenonderwijs zit gratis geld ontvangt.

Deel deze blog:

“Gratis maandelijks geld vanaf mijn achttiende?!” zei ik toen mijn broer vertelde over de tegemoetkoming scholieren. Ik was zeventien en mijn broer vertelde dat ik de tegemoetkoming moest aanvragen zodat ik, wanneer ik achttien was, elke maand gratis geld kreeg van de overheid. Het klonk ongeloofwaardig, maar toen ik 18+ was en in 6 vwo zat, kreeg ik inderdaad maandelijks geld op mijn rekening gestort.

Wat is de tegemoetkoming voor scholieren nou precies?

Het is een gift vanuit de overheid, wat betekent dat je het gratis krijgt zonder dat je het terug hoeft te geven. Het is voor mensen vanaf achttien jaar die nog op de middelbare zitten, want vanaf dan krijgen je ouders geen kinderbijslag meer. Dus ben je achttien jaar of ouder en doe je voltijds vmbo, havo, vwo of vavo, dan heb je recht op de tegemoetkoming voor scholieren. 

Hoeveel geld krijg je?

De tegemoetkoming bestaat uit twee delen: de basistoelage en de aanvullende toelage. De basistoelage krijgt iedereen en is voor komend jaar € 125,07 per maand als je thuis woont en € 455,92 voor uitwonenden. Daarnaast krijg je ook lesgeld als je vavo doet. De aanvullende toelage is gebaseerd op het inkomen van je ouders en het is altijd slim om dat aan te vragen. Je hoeft het maar één keer aan te vragen en de overheid berekent dan elk jaar of je er recht op hebt. 

Hoe vraag je de tegemoetkoming aan?

Je kunt de tegemoetkoming het beste aanvragen vóórdat je achttien wordt, want het gaat in vanaf het eerste kwartaal na je achttiende verjaardag. Als je het toch bent vergeten, dan kan je het met terugwerkende kracht aanvragen voor je huidige schooljaar. Doe dit dan vóór het einde van het schooljaar (31 juli). Aanvragen doe je via DUO en het loopt zolang je voorgezet onderwijs doet. Je krijgt aan het eind van de maand geld op je rekening gestort en het stopt automatisch zodra je stopt met het voortgezet onderwijs. Ga je binnen vier maanden beginnen met een voltijd opleiding op mbo, hbo of universiteit? Dan krijg je ook in de maanden tussen je oude en nieuwe opleiding tegemoetkoming. 

Gratis nieuwe laptop

Door de tegemoetkoming kreeg ik, nadat ik geslaagd was voor 6 vwo, ook nog lekker gratis geld gestort in de zomervakantie. In totaal heb ik ongeveer € 1.000 gekregen (€ 125 x 8 maanden). Kon ik toch nog net die nieuwe laptop kopen voordat ik ging studeren!

Ga jij de tegemoetkoming aanvragen? Laat het weten in de reacties!

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

2 gedachten over “Leukste verjaardagscadeau ooit: Gratis geld van DUO voor 18+ scholieren ”

  1. Hallo, is de tegemoetkoming scholieren (18 geworden op de HAVO maar in schooljaar 2020/2021) met terugwerkende kracht aan te vragen bij de DUO? Ik lees eigenlijk overal van niet, maar hoe hadden we dat moeten weten dan? Echt zuur als dat geld door onze neus geboord wordt!

    1. Hoi Patricia,
      Goede vraag en het antwoord is dat je de tegemoetkoming voor scholieren deels met terugwerkende kracht kunt aanvragen. Tot 31 juli kan je het aanvragen als je in de 12 maanden ervoor recht op hebt. Mocht je er op dit moment (31 augustus 2023) nog recht op hebben, dan kan je dus voor de maand augustus 2023 het aanvragen met terugwerkende kracht. Mega zuur dat je het niet op tijd wist inderdaad! Zo zijn er velen helaas 🙁 Maar met deze kennis kan je wel andere vrienden of familieleden die wat jonger zijn hierover vertellen zodat zij niet dezelfde fout maken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken