4 redenen waarom ik wegga bij DeGiro

Ik deelde het al meerdere keren tussen neus en lippen door in verschillende blogs en op Instagram: ik ga weg bij DeGiro. Maar, toen het deze week eenmaal zo ver was en ik op Instagram Stories een screenshot postte waarop te zien was dat ik mijn VWRL positie had geliquideerd en het geld liet terugboeken naar mijn rekening, kreeg ik bizar veel reacties. Veel mensen hadden gemist dat ik ontevreden was over DeGiro, dus deze actie kwam als een complete verrassing. Vandaar deze blog, waarin ik nog eens uitleg waarom ik wegga bij DeGiro en waarom jij dat misschien ook moet overwegen.

Deel deze blog:

Dat ik wegga bij DeGiro heeft meerdere redenen, maar die drie belangrijkste zijn:

 1. De website en de app hebben erg vaak storingen
 2. De aanhoudende problematiek met de AFM
 3. De overname door FlatEx
 4. Kosten (ja, echt!)

1. De storingen van de website en de app van DeGiro

Ik wordt helemaal knetter van de storingen van de website en de app van DeGiro. Het komt zó vaak voor dat een van de twee – en soms zelfs beiden – het niet goed doen! Denk daarbij aan überhaupt niet kunnen inloggen, of een helemaal lege portefeuille zien, geen transacties kunnen doen, etc. Ik ben absoluut geen daghandelaar met mijn beleggingen, maar ook ik wil af en toe snel een transactie kunnen doen. Dat kan nu gewoon heel erg vaak niet.

2. De aanhoudende problematiek die DeGiro heeft met de AFM

Tja, wat kan ik hier over zeggen? DeGiro heeft zijn zaakjes gewoon niet goed geregeld, en dat blijft keer op keer terugkomen. Door de gebreken van DeGiro hebben o.a. particuliere beleggers in 2017 en 2018 véél meer risico’s gelopen dan zou moeten kunnen. Wat mij betreft is dat echt een no-go als je hele bedrijf erop is gericht om beleggingen en tegoeden van particulieren aan te houden. Daardoor vind ik DeGiro geen betrouwbare partij meer en ga ik liever ergens anders heen. 

3. De overname door FlatEx

Daarnaast is DeGiro onlangs overgenomen door FlatEx, waardoor ze niet meer onder de AFM valt, maar onder de BaFin, de Duitse toezichthouder voor de financiële markten. In de fraudezaak rondom Wirecard is de BaFin ernstig tekortgeschoten in hun plicht om daadwerkelijk toezicht te houden. Ook daardoor wil ik liever bij een partij zitten die onder toezicht staat van de AFM. Natuurlijk worden er bij de AFM ook wel eens fouten gemaakt, maar naar mijn idee is het daar toch echt beter geregeld dan bij de BaFin.

4. Kosten

En ten slotte, mijn laatste reden om met mijn indexbeleggingen weg te gaan bij DeGiro zijn de kosten. Tot voor kort belegde ik maandelijks gemiddeld €600 in de welbekende wereldwijde ETF VWRL van Vanguard. Echter heeft deze ETF een dividendlek, waardoor de inkomsten die je misloopt best wel oplopen, en de totale lopende kosten van het aanhouden van VWRL bij DeGiro 0,56% per jaar zijn. Dat kan goedkoper!

Waar ga ik mijn indexbeleggingen dan onderbrengen?

Om al deze redenen ben ik overgestapt naar de Northern Trust indexfondsen bij ABN AMRO. In combinatie met een gratis studenten betaalrekening en het Zelf Beleggen Basis pakket ben ik daardoor voortaan nog maar 0,42% kwijt per jaar. Tegelijkertijd heb ik met de Northern Trust fondsen een nog betere spreiding dan met VWRL (ik koop 78% NT world, 12% NT emerging markets en 10% NT small caps) en ik beleg ook nog eens een tikkeltje duurzamer doordat de NT fondsen meer bedrijven en sectoren uitsluiten op basis van de ESG doelstellingen. Als kers op de taart staat ABN AMRO gewoon onder toezicht van de AFM en heb ik in de 4 maanden dat ik hun platform nu test nog nooit een storing meegemaakt.

Voor mij is weggaan bij DeGiro de juiste keuze

Al met al voelt het voor mij gewoon echt goed om met mijn indexbeleggingen eindelijk weg te gaan bij DeGiro. Mijn keuze vervanger is ABN AMRO, maar BUX Zero kan ook een goede optie zijn als je naast indexfondsen ook in losse aandelen wil beleggen. En als je het liefst toch gewoon bij DeGiro blijft ondanks alle issues: even goede vrienden!

Lees ook: BUX Zero review – Mijn ervaring na bijna 3 jaar gebruik van de app

Wat vind jij van beleggen bij DeGiro? Zit je er nog lekker op je plek of overweeg je ook om weg te gaan?

Deze blogpost kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets koopt of download, kost dat jou niks extra, maar je helpt Skere Student er wel mee om de website draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: met beleggen kan je je inleg verliezen.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

7 reacties op “4 redenen waarom ik wegga bij DeGiro”

 1. Ik kijk er zelf toch wel anders naar.

  Persoonlijk heb ik nooit last van storingen, in 3 jaar tijd hoogstens 2x het geval geweest. Maar goed, wellicht heb ik net geluk of jij pech 😉

  Dat ze niet meer onder toezicht van de AFM staan is volgens mij niet waar. Heb je daar een bron van? Er gaan veel verhalen rond op Reddit maar ik kan er nergens bevestiging op vinden.

  Dividend lekkage heb je bij VWRL inderdaad. Ik heb het zelf nagerekend en van juli 2019 tot juli 2020 was dit 0,22%. Samen met 0,22% lopende kosten kom je dan op 0,44% uit. Valt wat voor te zeggen om voor een fonds met domicilie Nederland te kiezen. Wel de vraag of deze gelijk (of beter) dan VWRL gaat presteren. Veel mensen kiezen voor van Eck om deze reden, maar helaas heeft de van Eck minder gepresteerd de laatste jaren. We kunnen natuurlijk niet voorspellen hoe ze in de toekomst zullen presteren.

  Ik denk dat het geen gekke keuze is om voor de NT fondsen te kiezen via ABN, maar kan me vooral niet zo vinden in de nadelen. Wordt je overigens gesponsored door ABN? Ik heb zelf de indruk dat bijvoorbeeld Mr FOB om die reden is overgestapt.

  1. Hee Tim!
   Ik heb een tijdje geleden een mailtje gekregen van DeGiro waarin dat stond, maar ook bijvoorbeeld op deze pagina van DeGiro staat dat flatex onder de BaFin valt en dat de rekeninghouders van DeGiro een rekening bij flatex zullen krijgen en daarmee dus onder het Duitse stelsel zullen gaan vallen. Dat DeGiro voortaan onder de BaFin valt en niet onder de AFM wordt ook weer bevestigd door deze mail van de klantenservice van DeGiro, gepost op Reddit.
   Het is inderdaad de vraag of de afwijking van de NT fondsen, o.a. door strengere ESG uitsluitingen voor of tegen je gaat werken. Time will tell 🙂
   Als iets gesponsord is, zet ik het er altijd bij! Deze blog is dus *niet* gesponsord, en mijn overstap van DeGiro naar ABN AMRO ook niet. Wel heb ik een andere samenwerking met hun gehad, maar die is nu afgelopen en die draaide om het uittesten van hun platform voor een paar maanden, daar af en toe wat over te delen op Instagram en uiteindelijk een blog te schrijven met mijn bevindingen. Dat ik vervolgens ben overgestapt is mijn eigen keuze geweest, maar misschien had ik dat nog als add-on moeten doen bij de samenwerking haha (grapje natuurlijk)
   Hopelijk beantwoord dit je vragen!

   1. Thanks voor je reactie Emma! Ik vraag me af of dat van de BaFin klopt. Voor zover ik kan lezen valt de Flatex bankrekening (logischerwijs) onder toezicht van de BaFin, maar je beleggingen niet. De website van DEGIRO geeft zelf gewoon nog aan dat het onder toezicht van de AFM valt en ze hebben klanten hier ook niet over geïnformeerd. Ik kan me dus bijna niet voorstellen dat dit stilzwijgend aangepast is én foutief op de website staat.

    Ik ga contact met ze opnemen en zal het resultaat nog wel even laten weten!

    Gr Tim

    1. Helaas heeft Emma gelijk. Flatex heeft al een aanvraag ingediend bij de AFM om vanuit Duitsland te opereren met DEGIRO. Hierdoor valt DEGIRO onder duits toezicht.

     Het is nog afwachten of het verdien model van Flatex wordt toegepast bij DEGIRO. Flatex gebruikt een ander tussen handelsplatform. Je weet dus vooraf niet of je bij welke beurs je aandeel wordt gekocht. Het wordt bij de beurs gekocht welke voor Flatex het meest gunstig uit komt.

     Maar de toekomst gaat het ons laten zien.

     Maar dat ze alle activiteiten overhevelen naar Duitsland geeft mij het sterke vermoeden dat het verdienmodel van Flatex wordt toegepast.

     1. Ik heb contact gehad en er is nog altijd toezicht vanuit de AFM, echter is het toezicht van de BaFin daar bij gekomen nu DEGIRO een onderdeel is van Flatex. De AFM heeft nog altijd toezicht op het Nederlandse deel van DEGIRO, wat overigens ook gewoon op hun website terug te lezen is. Ik zal voor de zekerheid ook de AFM nog benaderen om te vragen of hun mate/wijze van toezicht veranderd is, maar als ik DEGIRO mag geloven is dat exact hetzelfde gebleven.

     2. Hee Tim!
      Het lijkt me niet dat DeGiro onder twee toezichthouders zou kunnen vallen, want wie is dan verantwoordelijk als er iets mis gaat? In het FD stond ook dat DeGiro voortaan niet meer onder de AFM valt, maar onder de BaFin. Dit blijkt uit het vergunningenregister van de DNB. Maar goed, het blijft allemaal heel erg onduidelijk en gek geregeld. Nog een reden om niet bij DeGiro te blijven wat mij betreft 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken