Wat ik had willen weten voordat ik een Skere Student werd: De langetermijn gevolgen van een kleine besparing

Achteraf is makkelijk praten, toch? Als Skere Student heb ik heel veel geleerd over persoonlijke financiën. Soms door schade en schande, soms “gewoon” uit een boekje. Veel van die lessen had ik liever al eerder geleerd - en ook liever niet door schade en schande haha. Daarom heb ik besloten om juist die lessen met je te gaan delen in mijn nieuwe serie ‘Wat ik had willen weten voordat ik een Skere Student werd’. Hopelijk hoef jij dan niet dezelfde fouten te maken als ik om al die personal finance lessen te leren! Vandaag: De langetermijngevolgen van een kleine besparing.

Deel deze blog:

Een van de lessen die ik heb geleerd tijdens mijn reis als Skere Student, is de bizarre impact die kleine besparingen kunnen hebben op je financiën op de lange termijn. Een heel mooi voorbeeld daarvan is de kosten van een bankrekening. Ik heb zelf bijvoorbeeld een tijdje meerdere bankrekeningen gehad, en dat kost je vaak €4 per rekening per maand. €4 lijkt misschien een klein bedrag, maar it adds up! En op de lange termijn heeft zo’n extra kostenpost opeens een heel groot prijskaartje. Ik geef je een voorbeeld.

De werkelijke kosten op de lange termijn

Stel je hebt tijdens je studententijd drie bankrekening bij drie verschillende banken. Eentje gebruik je voor je dagelijkse inkomsten en uitgaven, eentje die je gebruikt om te sparen en beleggen, en de derde deel je met je huisgenoten, club en/of partner. Die drie rekeningen kosten je dan al €12 (3 x €4) per maand. Op jaarbasis ben je voor die bankrekeningen dan €144 (12 x €12) kwijt. Stel je doet dit vanaf je 18e tot je 25e, dan geef je daar €1008 (7 x €144) aan uit. Super zonde, want je kan met die duizend euro zoveel leukere dingen doen!

De oplossing

Gelukkig kan je als student een gratis studentenpakket aanvragen bij ABN Amro. Daarbij kan je ook meerdere betaalrekeningen aanvragen, zodat je alles netjes geordend kunt houden, maar je niet die hoge kosten hebt. Je kunt vervolgens die €12 per maand die je bespaart natuurlijk lekker op je spaarrekening zetten voor na je studie, maar je kan ook besluiten om het te gaan beleggen. Zelf beleg ik ook bij ABN en dat bevalt me mega goed!

Lees ook: Beleggen bij ABN Amro, twee jaar later. Wat vind ik er nu van?

Als je besluit om 7 jaar lang €12 per maand te gaan indexbeleggen in een breed gespreid, wereldwijde index, in plaats van €12 per maand te gaan sparen, kan je bij een normale tot gunstige beurs uitgaan van een jaarlijks rendement van 8%. Dat betekent dat je aan het eind van je studie geen €1008 op je spaarrekening hebt staan, maar zo’n €1388 op je beleggingsrekening! Dat is toch bijna €400 meer waar je eigenlijk niks voor hebt hoeven doen. Van dat bedrag kan je mooi een paar dagen langer op vakantie!

Conclusie

In the grand scheme of things is €12 per maand besparen tijdens je studententijd door een gratis studentenrekening te openen natuurlijk geen mega grote besparing. Maar, moet je eens nagaan dat je met *slechts €12 per maand* na 7 jaar al €1008 euro hebt gespaard of €1388 hebt belegd! Naast deze hack voor een gratis betaalrekening in plaats van een betaalde, zijn er veel meer slimme geldhacks die je kan uitvoeren. Per hack levert het je misschien steeds maar een klein bedrag op, maar alles bij elkaar tikt het echt aan, zeker als je het combineert met beleggen. Dat is de kracht van het rente-op-rente effect!

Ook zin om elke maand geld te besparen door niet meer te betalen voor je bankrekening? Vraag dan via deze link het gratis studentenpakket aan van ABN Amro.

Deze blog is geschreven in samenwerking met ABN Amro.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken