Geld verdienen door een boek uit te geven in eigen beheer, kan dat?

Deze blog is geschreven door Sandra van de blog Ik ben Jan Modaal. Daar blogt ze over geldzaken en persoonlijke financiën zoals (be)sparen en FIRE. Onlangs heeft ze zelf een boek uitgegeven over het verbeteren van je financiën. Speciaal Skere Student vertelt ze in dit artikel wat meer over zelf een boek uitgeven, wat er allemaal bij komt kijken, en hoe je geld kan verdienen aan het uitgeven van een boek.

Deel deze blog:

Deze blog is geschreven door Sandra van de blog Ik ben Jan Modaal. Daar blogt ze over geldzaken en persoonlijke financiën zoals (be)sparen en FIRE. Onlangs heeft ze zelf een boek uitgegeven over het verbeteren van je financiën, Money Game. Speciaal voor Skere Student vertelt ze wat meer over wat er allemaal komt kijken bij het uitgeven van je eigen boek, wat zoiets kost en hoe je er geld mee kan verdienen. 

‘Je denkt toch niet echt dat je rijk kunt worden van een boek?’ vroeg iemand mij voordat mijn boek uitkwam. Niet de meest positieve opmerking die ik heb ontvangen, maar ik snap wel waar het vandaan komt. De meeste mensen verdienen namelijk vrijwel niks aan het schrijven van een boek. Een boek van circa €15 euro levert de auteur soms amper €1 euro winst op. Hoe dat kan? Doordat er belasting moet worden afgedragen, doordat de boekwinkel een ruime marge nodig heeft om winst te kunnen maken, omdat de uitgever ook zijn investeringen terug wil zien, etc. Geheel terecht, maar het neemt wel een grote hap uit je winst. Goed geld verdienen aan een boek is dus helemaal niet zo makkelijk.

Daarom heb ik een boek uitgegeven in eigen beheer

Money Game heb ik in eigen beheer uitgegeven en ga ik ook zelf in de markt zetten. Er is dus geen marge nodig voor een uitgever, het Centraal Boekhuis en de boekwinkel. In verhouding maak ik dan dus véél meer winst. Ook kan ik hierdoor zelf een prijs bepalen,  waardoor ik nog meer winst kan overhouden (want een winstmarge van €1 euro voor al je kennis vind ik echt een schandalig lage prijs). Dat betekent echter ook dat ik zélf alle investeringen moet doen. Voor de mensen die het interessant vinden om te weten wat ik precies heb uitgegeven:

 • Drukkosten voor 1.000 boeken: €2.730,00 incl. btw
 • Boek laten corrigeren: €363,00 incl. btw
 • ISBN nummer aanvragen: circa €125,00 euro incl. btw
 • Mock-ups van boek: circa €50,00 incl. btw
 • Grafische elementen in boek: circa €50,00 incl. btw
 • Extra drukwerk boekenlegger & kortingcode: circa €75,00 incl. btw
 • Totaal: €3.393,00 euro incl. btw

Daar komen natuurlijk nog verzendkosten bij voor elk boek dat ik verkoop én natuurlijk ook algemene bedrijfskosten, zoals marketing en advertentiekosten. Ik heb dus vooraf veel kosten, maar ik zal uiteindelijk ook veel meer winst kunnen overhouden. Deze winst kan ik dan weer gebruiken voor mijn marketing. Ik zeg overigens niet dat dit per definitie de beste keuze is, alleen dat het de beste keuze was voor mij.

Een goed concept bedenken

De meeste boeken leveren dus helaas niet zoveel geld op. Dat betekent echter niet dat het onmogelijk is om er leuk aan te verdienen. Zelf had ik in de eerste maand een derde van de opstartkosten al terugverdiend, onder andere dankzij een marketingcampagne en media-aandacht. Het is dan echter wel belangrijk dat je een uniek concept bedenkt en niet de zoveelste bent die vrijwel hetzelfde boek schrijft als de rest in jouw branche. Mijn boek Money Game is daarom ook heel anders dan alle andere boeken over persoonlijke financiën. Dit zorgt ervoor dat ik een goede concurrentiepositie heb, waardoor het ook veel makkelijker wordt om het boek te verkopen. Fijne bijkomstigheid: doordat het uniek is, krijg ik ook meer aandacht van de media.

Een boek verkoopt zichzelf niet

Was het maar zo! Nee, een boek verkoopt zichzelf niet. Nadat je maandenlang hard hebt gewerkt aan het boek, denk je misschien dat het werk er op zit. Het tegendeel is waar: het echte werk begint dan pas. Je zal echt je best moeten doen om het boek in de markt te zetten, dat gaat allemaal niet vanzelf. Denk hierbij aan:

 • Promoten op social media.
 • Bezoekers naar je website trekken.
 • Blogs schrijven en content delen.
 • E-mailfunnel opzetten en nieuwsbrieven versturen.
 • Netwerken en/of affiliatesysteem opzetten.
 • Persberichten versturen.
 • Gastlezingen houden.

Een uitgever neemt dit normaal gesproken grotendeels uit handen, hoewel ik steeds vaker hoor dat uitgevers nauwelijks nog aan marketing doen. Als je goed geld wilt verdienen aan een boek, zal je dus een goed marketingplan moeten hebben.

Een boek is geen bron van passieve inkomsten

Zoals je hierboven al ziet: het verkopen van een boek is verre van passief. Zelfs wanneer je de marketing en sales wél over zou laten aan een uitgever. Ook dan zal je ervoor moeten zorgen dat jouw boek in de spotlights blijft. Dus social media inzetten, gastlezingen houden, etc. Als je een boek wilt schrijven om passieve inkomsten te genereren, dan zou ik dat misschien heroverwegen. Begrijp mij niet verkeerd: het schrijven en het verkopen is hartstikke leuk en zou ik je absoluut aanraden, maar als je niet bereid bent om er tijd en energie in te stoppen, dan zal je waarschijnlijk niet veel resultaat ‘boeken’. Sorry voor het slechte woordgrapje.

Geld verdienen door zelf een boek uit te geven, kan dat?

Ik geloof absoluut dat het nog steeds mogelijk is, alleen niet meer op de traditionele manier. De tijden zijn veranderd en dat vereist een andere aanpak, een andere marketingstrategie en vooral een ander perspectief op wat er allemaal mogelijk is. Je kunt het spel niet winnen door aan de zijlijn te blijven staan!

“Dit artikel is geschreven door Sandra (29), uitgever van het boek Money Game en oprichter van de blog Ik ben Jan Modaal. Daar deelt ze allerlei tips en tricks om slimmer met je geld om te gaan, zodat je ook met een modaal salaris het meeste uit jouw geld kunt halen.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Geldhacks voor Skere Studenten' er gratis bij

6 gedachten over “Geld verdienen door een boek uit te geven in eigen beheer, kan dat?”

 1. Super interessant artikel. Ik wist wel dat je niet rijk wordt van boeken verkopen tenzij je een bestseller auteur bent, maar ik wist niet dat de investering eigenlijk best laag is. Hoe meer boeken je kunt verkopen, hoe beter en hoe gunstiger. Interessant dit! Ik ken deze website sowieso nog niet, dus ik ben haar meteen op IG gaan volgen.

 2. Mooi en eerlijk verhaal!
  Een boek schrijven en uitgegeven komt vaak voor in de ‘lijstjes met passief inkomen’ maar net als alles; het is kei hard knokken om er iets van te maken.

  1. Helemaal mee eens! Het is super tof om een boek te schrijven en vervolgens zelf uit te geven, maar daarmee heb je nog geen makkelijke of goede passieve inkomstenstroom gegenereerd.

 3. He daar,
  Ik heb echter 1 vraag. Wat als je een e-book uitgeeft? Voor een e-book, moet je ook een ISBN-nummer aanvragen?
  Groetjes

  1. Hey Tessa,

   Een ISBN nummer is sowieso niet verplicht, ook niet bij “fysieke” boeken.

   Ik heb er voor gekozen om het wel te doen, omdat veel distributiekanalen (zoals Bol.com bijvoorbeeld) dit als voorwaarde stellen.

   Als jij jouw ebook alleen gaat aanbieden via een eigen website, dan is een ISBN nummer dus weggegooid geld. 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken