Hoe bespaar je energie als je op kamers woont?

Je hoort er vast wel eens iets over, en misschien ben je er ook al mee bezig; energie besparen. Hoewel er veel redenen kunnen zijn om met energiebesparing aan de slag te gaan, is de voornaamste reden voor skere studenten natuurlijk om de energierekening zo laag mogelijk te houden. Goed voor het milieu én de portemonnee! Maar hoe pak je energie besparen aan als je op kamers woont? Wij geven je in deze blog wat tips!

Deel deze blog:

Levert energie besparen ook geld op bij een all-in huurprijs?

Betaal jij een all-in huurprijs voor je kamer? Dan vraag je je misschien af of het voor jou wel nut heeft om energie te besparen. Je betaalt immers elke maand evenveel aan je huisbaas, ongeacht hoeveel water, gas, stroom, etc. er verbruikt wordt. Toch levert het dan ook geld op om energie te besparen vanwege de verplichte servicekosten afrekening!

Wettelijk verplicht: de servicekostenafrekening

Als je huisbaas een all-in prijs rekent, is diegene verplicht om elk jaar uiterlijk op 30 juni jou de afrekening van je servicekosten (kosten voor o.a. water, gas, stroom, wifi, etc) van het kalenderjaar ervoor te sturen. Daarop staat hoeveel jij als voorschot hebt betaald, en hoeveel er daadwerkelijk is verbruikt en dus in rekening is gebracht. Was je verbruik minder dan het voorschot dat je hebt betaald, bijvoorbeeld doordat je de tips uit deze blog hebt toegepast? Dan moet je het te veel betaalde geld terugkrijgen. Heb je de afgelopen jaren geen servicekosten afrekening gekregen? Lees dan deze blog van de Woonbond, want zo’n afrekening is wettelijk verplicht.

Zo pak je energiebesparen aan!

Voor iedereen die op zichzelf woont, is energie besparen dus nuttig doordat het je ook geld bespaart. Maar hoe pak je dat dan aan als je op kamers woont? Je kunt natuurlijk niet dezelfde maatregelen nemen als wanneer je in een koophuis zou wonen! Grofweg kun je ‘energie besparen’ opdelen in drie onderdelen: besparen op gas/verwarming, besparen op warm water en besparen op stroom. Afhankelijk van je huis, jouw gedrag en dat van je huisgenoten hebben sommige maatregelen misschien meer nut dan andere. De meeste mensen kunnen het makkelijkst geld besparen op de verwarming en daarna op warm water, maar ga vooral aan de slag met de tips die het beste bij jou, je huis en je huisgenoten passen, en laat de rest lekker links liggen!

1. Geld besparen zonder het koud te hebben

Niemand heeft zin om het koud te hebben natuurlijk, maar er zijn meer manieren om warm te blijven dan de verwarming op 21 graden te zetten. Wist je bijvoorbeeld dat je lichaamswarmte vooral verliest via je handen, voeten en hoofd? Loop dus niet met blote voeten of dunne sokken op een koude vloer. Je kan ook overwegen om naast een dekentje ook een lekkere muts op de bank te leggen die je op kunt doen. Geen grap, ik doe dit ook weleens en het is oprecht heel chill! Daarnaast heb je natuurlijk nog de classic tips: verwarm alleen de ruimtes waar je lang of vaak bent, houd tussendeuren dicht om de warmte ook echt alleen in die kamer te houden, zet de verwarming een uurtje voordat je gaat slapen of van huis weggaat alvast uit, en probeer zo min mogelijk meubels voor je radiatoren te zetten – altijd een uitdaging in een kleine studentenkamer natuurlijk.

Kleine investeringen om nog meer te besparen

Wil je besparen op verwarming nog wat serieuzer aanpakken? Je kan natuurlijk geen nieuwe ramen plaatsen in je studentenhuis, maar je kan wel wat andere kleine investeringen doen die je snel terugverdient. Zo kun je voor ±€4,50 per m2 radiatorfolie achter je verwarming bij de buitenmuren plakken, of kozijnfolie (geen glasfolie!) op kozijnen met enkel of oud(er) dubbelglas voor ±€2,50 per m2. Er kan ook veel kou binnenkomen door tocht via naden en kieren bij deuren en ramen. Dit kun je tegengaan door dikke gordijnen op te hangen en deze dicht te houden als het donker is, of door tochtband (±€1 per meter) of tochtstrips (vanaf €6 per stuk) te plaatsen.

Geen idee waar je moet beginnen? In veel gemeenten zijn er energiecoaches die gratis langskomen om te kijken wat er in jouw/jullie huis gedaan kan worden om (nog meer) energie te besparen. Vaak nemen zij ook energiebesparende producten mee, zoals tochtstrips of radiatorfolie, die je gratis kunt gebruiken. 

2. Geld stroomt (weg) als water, letterlijk!

De concerten die je onder de (kokend hete) douche geeft, zullen je vast geen geld opleveren. Het kost je juist veel geld, want elke dag 20 minuten warm douchen kost je al meer dan €50 per maand volgens het Nibud! En dan moeten je andere huisgenoten natuurlijk ook nog… Om de tijd niet te vergeten als je gaan douchen, kun je een timer op je telefoon zetten van bijvoorbeeld 5 minuten, of een doucheplaylist maken. Minder warm douchen helpt ook. En vergeet niet om de kraan uit te zetten als dat niet nodig is, bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen of afwassen.

Geen gedragsaanpassing, wél besparen

Geen zin om korter of kouder te douchen? Met een waterbesparende douchekop kan je even lang douchen en toch flink wat warm water besparen. Je koopt er al een voor ongeveer €10-15. Combineer je dit met doorstroombegrenzers (±€3 voor een setje) in de andere kranen in huis, dan kan je al snel 50% besparen op je warm watergebruik. Zo’n douchekop en begrenzers zorgen ervoor dat er minder water per minuut door de kraan stroomt, maar de straal wel zijn kracht behoudt, het kan de straal zelfs krachtiger maken! In sommige gemeenten kun je zo’n waterbesparende douchekop ook aanvragen bij een energiecoach. Die komt dan gratis langs om te kijken wat er in jullie huis gedaan kan worden om nog meer te besparen en neemt vaak ook gratis energiebesparing goodies mee. Toch weer mooi meegenomen 😉

3. Minder elektra verbruiken doe je zo

Vroeger gebruikten apparaten in de stand-by stand enorm veel stroom. Tegenwoordig is dat gelukkig meestal niet meer het geval, maar je weet het pas echt zeker als je het verbruik meet met een verbruiksmeter (te koop voor ±€13). Deze plaats je tussen het apparaat en het stopcontact en geeft precies aan hoeveel elektra je apparaat verbruikt. Door het verbruik te vermenigvuldigen met de stroomprijs weet je precies hoeveel het kost om een apparaat te gebruiken of op standby te laten staan, en kan je beoordelen of je elke keer de stekker uit het stopcontact moet halen of dat je beter een nieuwe kunt kopen die zuiniger is. Als je het sluipverbruik van bepaalde apparaten wil beperken, maar geen zin hebt om iedere keer de stekkers eruit te trekken, dan kan je een doorvoerstekker of stekkerdoos met aan/uit schakelaar (vanaf €9) er tussen zetten. Je hoeft dan alleen maar het knopje om te zetten om het verbruik naar 0 te brengen. En op de korte termijn is dat natuurlijk een kleinere investering dan een geheel nieuw apparaat kopen!

Besparen op het verbruik van je koelkast en vriezer

Sluit de deur van jullie koelkast of vriezer soms niet lekker? Dan ontsnapt er veel kou, waardoor er veel meer energie verbruikt wordt om je eten op de juiste temperatuur te houden. Je kan dit oplossen door de rubbers in de deuren schoon te maken (en houden), of de rubbers helemaal te vervangen als ze kapot zijn. Vaak heb je die al voor €20. Zorg ook dat je ijs aan de binnenkant van je koelkast en vriezer meteen weghaalt, want daardoor verdubbelt je energieverbruik!

Hoe zit het bij jou thuis?

Ieder huis is op een andere manier geïsoleerd, en iedereen gaat anders met het gebruik van energie om. Om echt passende tips te krijgen in jouw situatie, kun je het beste een energiecoach inschakelen. In veel gemeenten is dat gratis, en kun je daarnaast ook gratis bespaarproducten aanvragen zoals radiatorfolie, tochtstrips, ledlampen en radiatorontluchters. In Amsterdam doe je dit via !WOON, en in Utrecht krijg je zelfs een gratis energiebox met bespaarproducten wanneer de energiecoach langskomt. Benieuwd hoe het in jouw gemeente zit? Kijk op de website van je gemeente of zoek op ‘energiecoach [naam van jouw gemeente]’.

Wat ga jij doen om energie te besparen?

Energie besparen is misschien niet het leukste klusje, maar met een paar kleine aanpassingen kun jij ervoor zorgen dat je veel geld bespaart! Dus, tijd om je huisgenoten bijeen te roepen en samen te kijken wat jullie kunnen doen om energie én geld te besparen. 

Ik ben benieuwd, welke tips ga jij toepassen of pas jij al toe? En wil je nóg meer energiebespaartips? Lees dan deze blog van de Woonbond.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met de Woonbond.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken