Zet je verwarming een graad lager
Het meeste gas wordt gebruikt voor het verwarmen van je woning. Dit is gemiddeld 75% van je totale verbruik! De makkelijkste manier om met de stijgende energieprijzen geld te besparen op gas, is dus om je verwarming een graad lager te zetten. Het nadeel is dat je woonruimte natuurlijk ook wat kouder is, en dat kan onprettig zijn.
Hoe ga je om met minder verwarmde of helemaal onverwarmde ruimtes?
De makkelijkste manier om het minder koud te hebben in huis, is om een extra laagje aan te trekken, of een extra warm kledingstuk. Je kunt bijvoorbeeld warme kasjmier truien voor een prikkie op de kop tikken via Vinted. Die zijn heel warm én heel zacht. Vergeet je dikke sokken of pantoffels niet. Iets anders wat helpt om het niet zo koud te krijgen, is om thuis een warme kruik op schoot of in je rug te hebben, of altijd met een dekentje over je heen op de bank te zitten. Dat is misschien even wennen, maar je gasverbruik verminderen doe je (helaas) niet zomaar. Gelukkig zijn er nog meer energiebesparende maatregelen die je kunt treffen die geen negatieve impact op je woongeluk hebben!
Lees ook: Zo scoor je tweedehands pareltjes voor een prikkie via Vinted
Isoleer je huis
Je kunt ook gas besparen door je huis beter te isoleren. Als je een slecht geïsoleerd huis hebt, gebruik je meer gas, doordat er veel warmte verloren gaat. Daarom is de beste manier om te besparen op gas, zonder een vermindering in comfort, om je huis goed te isoleren. Via de website van Milieucentraal kan je makkelijk de isolatie-zelfscan invullen. Je krijgt dan advies over welke delen van je huis beter geïsoleerd kunnen worden. Ook kan je in veel gemeenten een gratis energiebox aanvragen, waarbij je advies krijgt om je gas- en energieverbruik terug te brengen en je een doos met energiebesparende producten ontvangt om het advies in de praktijk te brengen.
Je huis isoleren als huurder
Als huurder is het een stuk lastiger om je huis te isoleren dan wanneer je in een koophuis woont. Je kan niet zomaar triple of dubbel glas laten zetten, een slimme thermostaat aanschaffen, een nieuwe (zuinigere) CV ketel kopen, een elektrische of hybride warmtepomp installeren of het dak isoleren. Gelukkig zijn er ook dingen die je wél kan doen: Je kan bijvoorbeeld je CV ketel wat lager zetten, de thermostaat ‘s nachts uitzetten, korter douchen, of deels douchen met koud water, en CV leidingen en verwarmingsbuizen isoleren.
Verminder tocht
Ook kan je als huurder aan de slag gaan met een bak muurvuller. Begin dan met het sluiten van kieren en naden. Daarnaast gaat er veel warmte verloren door gleuven bij deuren en ramen. Deze kan je als huurder eenvoudig isoleren met isolatie- of tochtstrips. Als je enkel glas hebt gaat er ook veel warmte verloren via je raam. Je kunt als huurder natuurlijk niet zomaar enkel glas vervangen door dubbel glas, maar je kunt het wel isoleren met bijvoorbeeld isolatiefolie, noppenfolie of door dikke en afsluitende gordijnen op te hangen en ‘s avonds of wanneer het koud is de gordijnen dicht te houden. Een beetje frisse lucht en ventileren is natuurlijk belangrijk, maar te veel ventilatie zorgt in deze tijden voor een energierekening die maandelijks tientallen euro’s hoger uitvalt, en dat is natuurlijk niet voor iedereen te betalen.
Optimaliseer de warmteafgifte van je radiatoren en verwarmingsbuizen
Isoleer verwarmingsbuizen! Van radiatoren verwacht je natuurlijk dat zij de ruimte verwarmen, maar vaak doen de verwarmingsbuizen naar je radiatoren toe lopen dit ook. Echter zijn deze buizen natuurlijk niet geoptimaliseerd om de warmte zo efficiënt mogelijk af te geven aan de omgeving, en kan het heel goed zijn dat deze buizen op plekken lopen die helemaal niet verwarmd hoeven te worden (denk aan de gang, meterkast of de zolder). Isoleer daarom verwarmingsbuizen met buisisolatie. Goede isolatie gaat verspilling van warmte tegen! Nog een tip: Plaats radiatorfolie op de muur achter je radiatoren. Dit zorgt ervoor dat je niet de koude buitenmuur verwarmt, maar de radiator juist de ruimte verwarmt.
Je huurbaas vragen om je huis te isoleren
Mochten deze tips allemaal niet genoeg zijn om je gasverbruik significant te verminderen en wil je meer energie besparen, dan kan je je huurbaas vragen om dakisolatie, het plaatsen van dubbel of triple glas, vloerisolatie en spouwmuurisolatie. Dat zijn wel behoorlijke investeringen, dus helaas is de kans groot dat het je veel moeite zal kosten om je huurbaas daarvan te overtuigen. Bij een eigen koophuis zal je deze investeringen trouwens snel genoeg terugverdienen, maar bij een huurhuis is dat voor je huurbaas helaas niet het geval.
Gebruik minder warm water
Je kunt ook gas besparen door minder warm water te gebruiken. Je HR of CV ketel gebruiks namelijk gas om water te verwarmen. Zeker als je CV ketel ouder is, zal er veel gas worden verbruikt voor het verwarmen van je water. Een oplossing is dus om minder warm water te gebruiken door minder lang of minder heet te douchen en minder warm water in de keuken te gebruiken. Ook is het slim om je CV ketel zelf een graadje lager te zetten, maar let op dat je hem ook weer niet té laag zet. Dan kunnen bacteriën zich in je ketel gaan nestelen. Over het algemeen is een HR ketel trouwens zuiniger dan een CV ketel, tenzij je HR ketel erg oud is. Een HR ketel hergebruik namelijk de warmte van de rook die vrijkomt bij de verbranding van gas opnieuw.
Kouder of korter douchen
Een makkelijke manier om minder gas te gebruiken is door minder warm te douchen. Sommige mensen douchen onder heel heet water. Naast dat je hierbij veel gas verbruikt is dit ook niet goed voor je huid. Je huid droogt namelijk uit door heet water. Dit is nog meer het geval als je lang doucht. Op de buitenste laag van je huid zit een vetlaagje ter bescherming. Deze twee lagen worden aangetast door (te) heet en lang douchen. Douche daarom ook iets minder lang. Zelfs al met 1 minuut minder douchen per dag gebruik je minder gas en minder warm water. Per minuut gebruik je namelijk gemiddeld 6 liter water. Daarnaast kan je ook besparen op het gebruik van warm water door waterbesparende douchekoppen en kranen te gebruiken. Bij waterbesparende douchekop en kranen wordt lucht onder druk met water vermengd. Hierdoor ontstaat er een grotere druk. Een ander voordeel hiervan is dat je dan je shampoo ook beter uit je haar kunt spoelen. Bij sommige gemeentes kan je een cadeaubon krijgen om duurzame producten aan te schaffen, zoals een waterbesparende douchekop.
Gebruik een slimme meter
Om goed inzicht te krijgen in jouw gasverbruik kan je een slimme meter gebruiken. Soms komt een aanbieder je deze kosteloos aanbieden. Maak hier dan gebruik van. Een andere optie is om deze zelf aan te schaffen. De kosten voor de slimme meter haal je er makkelijk uit. Door inzicht te hebben in jouw gasverbruik is het makkelijker om er achter te komen hoe jij gas kunt besparen. Misschien verspil je wel een kuub gas per week doordat je dagelijks lang doucht, maar ben je wel heel goed met het besparen van gas door de thermostaat een graad lager te zetten. Uiteindelijk is inzicht verkrijgen in je eigen situatie en gasverbruik de beste manier om je energierekening te verlagen, want alleen dan weet je precies wat op dit moment veel gas verbruikt.
Extra tips als je kookt met gas
Kook je op een gasfornuis of zelfs met een gasoven? Dan heb ik hier nog wat extra tips voor je om je gasverbruik in de keuken te verminderen.
Begin met mealpreppen
Heb je een gasfornuis? Ga dan eens mealpreppen, in plaats van elke avond je fornuis aan te zetten. Door te mealpreppen kook je minder en daardoor kun je besparen op gas. Mealpreppen houdt in dat je meerdere maaltijden kookt voor meer dan een dag. Je kunt bijvoorbeeld voor twee, drie of vier dagen koken. De maaltijden bewaar je in de koelkast of de vriezer. Als een maaltijd binnen 2 dagen wordt opgegeten kan het bewaard worden in de koelkast. Als je het pas later eet moet je het bewaren in de vriezer, dan noem je het ook wel vriezerkoken. Hierdoor ga je minder gas verbruiken met koken, en je bespaart door te gaan mealpreppen ook veel tijd en geld.
Lees ook: Bespaar energie, geld en tijd met vriezerkoken
Wil je beginnen met mealpreppen? Begin dan eerst met het zoeken van recepten. Houd er ook rekening mee dat je genoeg varieert qua maaltijden. Hierdoor krijg je voldoende verschillende vitamines en mineralen binnen. Vervolgens kies je een geschikt moment uit wanneer je genoeg tijd hebt om te koken. Daarna is het tijd om een boodschappenlijstje te maken en boodschappen te halen.
Stap over op elektrisch koken
Je kunt er ook voor kiezen om elektrisch te gaan koken, in plaats van op gas. Hiervoor hoef je niet te wachten tot je huisbaas dit voor je aanpast. Voor een elektrisch gasfornuis of kookplaat heb je in principe een speciale aansluiting nodig. Maar er zijn ook kookplaten die aangesloten kunnen worden op een normaal stopcontact. Dit wordt een 1-fase elektrische kookplaat genoemd. Deze kookplaten zijn te koop met 2 pitten en 4 pitten. Een kookplaat met 2 pitten is in het algemeen goedkoper.
Je kunt kiezen uit klassieke, keramische en inductie kookplaten. De klassieke elektrische kookplaat wordt bijna niet meer verkocht. De keramische kookplaat wordt afgedekt met een glasplaat. Hierdoor is het makkelijk schoon te maken. Het duurt wel lang voordat de kookplaat warm wordt. Het duurt ook langer voordat de plaat weer afkoelt. Het voordeel van deze variant is dat je maaltijden warm kunt houden op de kookplaat terwijl de kookplaat al uitstaat. Een inductiekookplaat wordt wel snel warm. De temperatuur is ook nauwkeurig en snel te regelen. De kookplaat koelt ook snel af. Een inductiekookplaat is zuiniger in het gebruik dan een keramische kookplaat.
Conclusie
Gas besparen kan een flinke uitdaging zijn, maar wat kleine aanpassingen in je levensstijl, zoals de verwarming een graadje lager, zorgt al voor een lagere energierekening. Daarnaast is het slim om aanpassingen in je woning te doen wanneer dat kan, zoals het aanschaffen van een slimme thermostaat, isolatiemateriaal plaatsen, het verminderen van tocht, je standaard douchekop vervangen door een waterbesparende douchekop, het installeren van een (volledig) elektrische warmtepomp, het plaatsen van radiatorfolie, de temperatuur van je HR of CV ketel een paar graden lager zetten, en natuurlijk enkel glas vervangen door dubbel- of triple glas, of speciaal isolatiefolie op je ramen plakken. De kosten van al deze besparingen heb je met de huidige hoge energiekosten binnen no time terugverdiend (een kuub gas kost momenteel meer dan €3,83, terwijl dit in augustus 2021 minder dan €1 was!), en daarnaast is minder gas verbruiken natuurlijk ook goed voor het milieu.
4 gedachten over “De ultieme gids om als huurder gas (en dus geld) te besparen”
zetmop60.nl leegt uit hoe je de aanvoertemperatuur van de cv ketel lager zet, dat bespaart veel gas!Het gaat niet om tapwater, maar om het water in de cv.
Dankjewel voor je toevoeging Greet! 🙂
Via een artikel op BN Destem op deze erg leuke site terecht gekomen. En NEE ik ben geen student, ik ben 66 jaar. Wilde hier een paar tips geven hoe ik (gas) energie bespaar. Vrijwel Iedere CV Ketel heeft een “ECO” stand. Dat is een stand waarbij de ingebouwde boiler is uitgeschakeld en dus geen water meer warm houdt. Ik heb mijn ketel op die “ECO”stand gezet. Het gevolg is wel dat het nu iets langer duurt voordat ik warm water heb ik de keuken. Dat heb ik opgelost door alle heet water wat ik gebruik in de keuken te koken met een waterkoker en dus niet uit de warme kraan, die heb ik in de keuken nog nooit gebruikt. Afwassen doe ik met de hand ook op die manier. Voor douchen maakt iets langer wachten op heet water niet uit. Mijn verbruik in een rijtjes tussenwoning is 350 m3 gas en 950 KWh stroom per jaar voor alles, dus warm eten koken, wassen, verwarming etc.
Hoi Frans, wat leuk dat je via het artikel in BN De Stem bij ons terecht bent gekomen, welkom! En natuurlijk ontzettend bedankt voor je tip over de ECO stand van je ketel, aan je verbruik te zien scheelt dat zeker iets 🙂