5x wat je wel én niet moet kopen voor dit studiejaar

Beginnen met je studie is altijd spannend. Want wat kan je verwachten en hoe moet je je voorbereiden? Ik heb me in het verleden heel ijverig lopen voor te bereiden en allerlei dingen gekocht, terwijl achteraf bleek dat ik die helemaal niet nodig had, want ik heb ze nooit gebruikt. Om jou dit te besparen, vertel ik je in deze blog wat je het beste wel én niet kunt kopen voor dit collegejaar.

Deel deze blog:

Zelf probeer ik nu alleen nog maar te investeren in dingen die ik daadwerkelijk ga gebruiken én die meerdere functies kunnen vervullen. Dit jaar was dat de Lenovo SmartPaper. Daarop kan ik alles digitaal doen: mijn agenda bijhouden, aantekeningen maken van hoorcolleges, en werkgroepen voorbereiden. Mega efficiënt, want ik heb alles bij elkaar en ik vermijd onnodige uitgaven voor papieren notitieblokken en een agenda. Dit is mijn top 5 van dingen die ik wel én niet zou kopen voor het nieuwe studiejaar:

1. Fiets

Allereerst zou ik een tweedehands fiets kopen en geen fietsabonnement nemen. Op Marktplaats of bij een lokale tweedehands fietsenwinkel kan je al snel een prima studentenfiets kopen voor €150 euro die je je hele studententijd kan gebruiken. Voor een fietsabonnement ben je dat binnen een jaar al kwijt! De kosten van reparaties vallen ook heel erg mee: zo’n €30 per jaar is echt wel het maximale als je gewoon netjes met je fiets omgaat. Op lange termijn is een fietsabonnement dus een stuk duurder, en dan heb je nog steeds geen eigen fiets.

2. Notities maken

Daarnaast zou ik ook geen notitieboeken gebruiken, maar wel digitaal aantekeningen maken. In het begin had ik voor elk vak een papieren notitieboek, maar ik ging al snel over op een digitaal notitieblok. Ik had namelijk lades vol papieren aantekeningen en iets snel terugvinden is dan lastig. Ook vergat ik vaak het specifieke schrift dat ik nodig had of verfrommelde het in m’n tas. Daarom digitaliseer ik nu m’n aantekeningen met de SmartPaper van Lenovo. Daarmee kan je heel makkelijk aantekeningen maken en heb je ook geen etui meer nodig. Ook kan je je studieboeken en de PDF’s van de slides van je hoorcolleges erop lezen.

3. Studieboeken

Een andere grote fout die veel eerstejaars maken, is het kopen van nieuwe studieboeken. Vaak zijn die erg prijzig en gebruik je ze weinig. Ik zou daarom adviseren om tweedehands boeken te kopen of een digitale versie van je boek. Op de SmartPaper kan je het boek dan downloaden en in de kantlijn gemakkelijk extra aantekeningen maken of zinnen markeren. Online samenvattingen kopen is ook altijd een slimme zet, want daar staat vaak alle stof in die je nodig hebt en die zijn nóg goedkoper dan een tweedehands of digitaal studieboek. Al deze opties zijn een stuk goedkoper dan het studieboek nieuw kopen en ik weet bijna zeker dat alle ouderejaars deze ook gebruiken.

4. Geld 

Ga ook niet te veel geld lenen, maar probeer een bijbaantje te krijgen. Er is heel veel aanbod van studentenbaantjes en die zijn vaak erg flexibel. Zo zorg je dat je studieschuld niet te snel oploopt en je wel genoeg geld over hebt voor leuke dingen.

5. Agenda

M’n laatste tip: gebruik een digitale agenda in plaats van een papieren agenda. Ik kocht het eerste jaar een papieren agenda met het idee dat ik die voor school en al m’n andere afspraken ging gebruiken. Dat was zonde van m’n geld, want na de eerste week vond ik het al te veel werk om dat ding mee te slepen en stapte ik over op een digitale agenda – wat trouwens ook op de SmartPaper van Lenovo kan. Met een digitale agenda heb je altijd alles bij de hand. En het is veel efficiënter, omdat je alles zonder gekras aan kunt passen als je plannen veranderen. 

Conclusie

Ik vind een hele dure huurfiets of nieuwe studieboeken dus niet het geld waard, en daar kwam ik pas achter nadat ik ze kocht. Gelukkig leer je altijd van je uitgaven en hopelijk leer jij ook weer van die van mij. Probeer goed na te denken over je aankopen, overweeg het nut van je aankoop op de lange termijn en dan komt het helemaal goed!

Wat heb jij allemaal gekocht voor het nieuwe studiejaar? Laat het weten in de reacties!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Lenovo.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

2 gedachten over “5x wat je wel én niet moet kopen voor dit studiejaar”

  1. Ik kocht een papieren agenda en één notitieboekje. Ideaal vind ik dat. Ik heb al een fiets en een laptop. En studieboeken schaf ik alleen 2e hands aan als blijkt dat hete echt nodig is. Ik kopieer ook nog weleens. Leren en lezen via papier vind ik zoveel fijner dan digitaal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken