Alles wat je moet weten over de energietoeslag voor studenten 2023

De kogel is door de kerk: er komt ook een energietoeslag voor studenten! Het wetsvoorstel is afgelopen week naar de Tweede Kamer gegaan, en daarin pleit Carola Schouten (ChristenUnie) voor een speciale energietoeslag voor studenten. Goed nieuws! Of ja, dat zou je denken, maar als je goed kijkt naar het wetsvoorstel dan is het voorstel zoals het er nu ligt helemaal niet zo goed nieuws te zijn voor studenten. Zo dreigen er opnieuw een heleboel studenten buiten de boot vallen en is de toeslag lager dan de gewone energietoeslag. In deze blog vertellen we je alles wat er tot nu toe over de energietoeslag voor studenten bekend is.

Deel deze blog:

Op maandag 3 juli is een wetsvoorstel van de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen naar de Tweede Kamer gegaan over de energietoeslag voor 2023. In 2022 werd er namelijk een (toen eenmalige) energietoeslag uitgekeerd als tegemoetkoming voor minima voor de gestegen energiekosten. Het werd toen al vrij snel duidelijk dat deze regeling in 2023 zou worden doorgezet, maar niet in welke vorm en op welke manier – tot 3 juli dus.

In 2022 werden studenten uitgesloten van het ontvangen van energietoeslag

Belangrijk detail om te weten over de energietoeslag van 2022 is dat studenten bij voorbaat voor de toeslag werden afgewezen door de meeste gemeenten, puur en alleen op het feit dat ze ingeschreven stonden als student voor een opleiding. Als student kon je tegen deze beslissing wel bezwaar aantekenen en als het nodig was ook in beroep gaan, maar er zijn ook veel studenten die om deze reden de energietoeslag over 2022 überhaupt nooit hebben aangevraagd. 

Het uitsluiten van studenten was onrechtmatig

Dat het bij voorbaat uitsluiten van studenten bij de energietoeslag van 2022 onrechtmatig was, is ook bevestigd door rechters in meerdere rechtszaken die door studenten zijn aangespannen. Hierdoor werden gemeenten in veel gevallen alsnog gedwongen om de energietoeslag in 2022 ook aan studenten toe te kennen. Om deze situatie in 2023 te voorkomen heeft minister Schouten dus een speciale energietoeslag voor studenten opgenomen in het wetsvoorstel. 

Hoeveel is de energietoeslag voor studenten in 2023?

De energietoeslag voor studenten is €400. Dat is natuurlijk een mooi bedrag, maar het is goed om je te bedenken dat de gewone energietoeslag bijna 7x zo hoog is, namelijk €2600 (€1300 in 2022 en opnieuw €1300 in 2023). Puur en alleen door een inschrijving aan een mbo-, hbo- of wo-instelling.

Heeft elke student recht op de energietoeslag voor studenten?

Laten we maar meteen beginnen met het slechte nieuws: helaas heeft niet elke student recht op de energietoeslag voor studenten. In het wetsvoorstel zoals het er nu ligt, hebben alleen studenten die recht hebben op een aanvullende beurs recht op de energietoeslag voor studenten. Dat betekent dat wanneer je ouders te veel verdienen, je geen energietoeslag krijgt. Ook betekent dit dat wanneer je studievertraging hebt opgelopen, en je vanwege deze uitloop geen recht meer hebt op een aanvullende beurs, je ook geen recht hebt op de energietoeslag. Heel veel studenten zullen hierdoor dus achter het net vissen.

Wanneer krijg je de energietoeslag uitgekeerd?

Het wetsvoorstel moet natuurlijk nog worden aangenomen, maar als het in de huidige vorm doorgaat, dan krijgen studenten de energietoeslag van DUO uitgekeerd in december. Nog even volhouden dus!

Hoe kan je de energietoeslag voor studenten aanvragen?

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe je de energietoeslag moet aanvragen. Een van de redenen die worden gegeven voor het alleen uitkeren van de energietoeslag aan studenten met een aanvullende beurs is dat dit volgens DUO de enige manier is om zeker te weten dat een student uitwonend is. Lijkt mij persoonlijk sterk, maar als dat echt het geval is, dan zou dat erop kunnen wijzen dat je de energietoeslag niet zelf hoeft aan te vragen, maar je deze vanzelf zal ontvangen. Als hier meer over bekend wordt, dan laten we dat natuurlijk weten.

Conclusie

De energietoeslag voor studenten in 2023 is dus zeker niet zaligmakend: het bedrag is vele malen lager dan voor niet-studenten, en ook met deze regeling die voor studenten bedoeld is dreigen erg veel studenten weer buiten de boot te vallen. Ook is het nog niet duidelijk wat deze aparte energietoeslag voor studenten betekent voor de gewone energietoeslag. In hun vonnis waren de rechters namelijk erg duidelijk dat studenten niet mochten worden uitgesloten op basis van hun student-zijn, en het lijkt me niet dat dat door deze nieuwe regeling opeens niet meer geldt. Tegelijkertijd zou dat kunnen betekenen dat je als student zowel recht zou hebben op de gewone energietoeslag als op de studenten energietoeslag. Interessante ontwikkelingen in ieder geval, en als er meer over bekend wordt, dan delen we dat zo snel mogelijk op Instagram, TikTok, SkereStudent.com en natuurlijk in onze nieuwsbrief.

Wat vind jij van deze speciale studenten energietoeslag? Goed nieuws voor studenten, of juist helemaal niet? En hoe kijk jij aan tegen de mogelijkheid dat studenten zometeen misschien de gewone energietoeslag én de studenten energietoeslag zouden kunnen aanvragen?

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

2 gedachten over “Alles wat je moet weten over de energietoeslag voor studenten 2023”

  1. Ik heb nooit recht gehad op de aanvullende beurs omdat mijn vader teveel verdient. Echter is de relatie met mijn ouders niet heel goed en ondersteunen zij mij financiëel niet. Ze zijn, ook omdat ik nog drie zussen heb, al helemaal niet geneigd om een bedrag ter hoogte van de energietoeslag (zij het 400 of 1300 euro) aan mij over te maken, terwijl ik vorig jaar wel een rekening van 1000 euro energiekosten heb gehad en maandelijks een verhoging van 65 euro aan servicekosten moet betalen (slecht geïsoleerd studentenhuis..). Wij hebben om maar energie te besparen in een huis met enkel glas afgelopen jaar enorm kou geleden en hadden met 10 graden of minder de ademwolkjes in de lucht hangen als je binnen op de bank zat. En bij je ouders gaan slapen is ook geen optie als die situatie niet goed is. Ik denk dat er veel vergelijkbare gevallen zijn waarbij je buiten de boot valt als student met deze regeling, het is fijn dat er íets gedaan wordt maar die voorwaarden zijn alsnog niet heel eerlijk.. Als je veel studeerwerk+een baantje hebt en je hebt geen ouders die je echt kunnen helpen, kan je eigenlijk geen kant op als student.

    1. Wat een ontzettend nare situatie Amber!! Ik hoop echt dat het komende winter wel gewoon betaalbaar is voor je om de verwarming aan te zetten. Deze subsidie/tegemoetkoming helpt daar in ieder geval hopelijk bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken