Een gebrek aan kennis over geld zorgt voor veel hogere studieschulden dan nodig

Dat een gebrek aan kennis over geld voor veel hogere studieschulden zorgt dan nodig, is iets wat ik zelf helaas ook heb ervaren. Bijna 10 jaar geleden, ik was net 18, ging ik naar Utrecht om te studeren. Ik had een best wel hele dure kamer, mijn collegegeld was twee keer zo hoog als normaal en ik wist dat ik met mijn bijbaantje dat allemaal echt niet kon gaan betalen.

Deel deze blog:

Dus wat doe je dan, als je student bent? Je logt in bij DUO, je vinkt maximaal lenen aan, je krijgt geld op je rekening elke maand en je gaat je focussen op je studie. Dat is tenminste wat ik heb gedaan. 

De gevolgen van jarenlang maximaal lenen

Dat gaat een paar jaar goed, totdat je er opeens achter komt dat je keuzes ook gevolgen hebben… Dat gebeurde bij mij toen ik bezig was met mijn master. Ik woonde op dat moment in Wageningen, en ik werd ziek. Ik moest tijdelijk stoppen met mijn studie en inloggen bij DUO om een en ander te regelen. Maar, in plaats van dat ik die dingen gewoon kon regelen en dat ik me kon focussen op beter worden, werd ik ook nog eens geconfronteerd met mijn studieschuld. En die was op dat moment meer dan 60.000 euro. 

Lees ook: Waar heb ik mijn studieschuld van €70.000+ aan uitgegeven?

Hoe heeft mijn studieschuld zo hoog kunnen worden?

Logisch, achteraf gezien, dat mijn studieschuld zo uit de klauwen is gelopen, want met ruim 5 jaar lang maximaal lenen kom je wel aan dat bedrag. Maar toen ik 18 was en ik die studieschuld aanging, toen ik dat maximaal lenen vinkje zette, had ik geen idee wat ik me daarmee op de hals haalde. Ik had eigenlijk totaal geen kennis over geld en ik had geen voorlichting gekregen van DUO over het financiële product dat ik ging afnemen. En daar ben ik behoorlijk de dupe van geworden. 

Mijn alter ego: personal finance nerd Emma

Ik ben toen niet bij de pakken neer gaan zitten. Ik ben me gaan verdiepen in persoonlijke financiën en alles omtrent geld: beleggen, besparen, belasting, studieschulden, en hoe zit het nou met alweer die terugbetaalregels van je studieschuld, en de rente daarop? Echt alle boeken, podcasts, documentaires en artikelen over geld die ik maar kon vinden heb ik in die periode verslonden. Die obsessie is me niet in de koude kleren gaan zitten. Want toen ik met vriendinnen en studiegenootjes ging praten over geld, kwam ik erachter dat ik lang niet de enige was die eigenlijk niet zo goed wist wat ze nou aan het doen waren. 

Het ontstaan van Skere Student

Op dat moment had ik al zo’n anderhalf jaar ziekte erop zitten en was ik weer aan de beterende hand. En ik had dus ook al anderhalf jaar lang de personal finance nerd uitgehangen. Dus ik dacht, ik moet daar iets mee, met die financiële kennis die ik nu heb en het gebrek daaraan die de rest van de studenten om mij heen heeft. Ik besloot een plek op te richten waar ik al die informatie die ik zo graag op mijn 18e had willen hebben, kon gaan verzamelen, zodat andere studenten hopelijk niet dezelfde fouten zouden maken door een gebrek aan kennis over geld als ik. Die plek is Skere Student geworden.

Hoe hoog zou mijn studieschuld zijn als ik op mijn 18e wel goede voorlichting van DUO had gekregen?

Achteraf gezien is altijd makkelijk praten, maar tegelijkertijd is reflecteren ook ontzettend leerzaam. Mijn studieschuld had realistisch gezien bijvoorbeeld nooit €0 kunnen zijn. Dat was in mijn situatie, met mijn studie en met de keuzes die ik heb gemaakt (en waar ik nog steeds achter sta) gewoon niet mogelijk geweest. Maar, met meer kennis over geld had ik een paar kleine aanpassingen kunnen doen die makkelijk 10 tot 20% van mijn studieschuld af hadden kunnen schaven. En op een studieschuld zo hoog als de mijne is 10 tot 20% dus al meer dan €7.000 tot €14.000. 

Zo zorgt een gebrek aan kennis over geld dus voor veel hogere studieschulden dan nodig. Wat doe jij om ervoor te zorgen dat je financiële kennis goed genoeg is?

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken