Zo kom je erachter hoeveel maanden studiefinanciering je nog over hebt

Met de terugkomst van de basisbeurs liepen veel studenten er tegenaan: er waren al zoveel maanden studiefinanciering gebruikt dat ze maar enkele maanden of zelfs helemaal geen basisbeurs kregen. De basisbeurs is namelijk onderdeel van je studiefinanciering en daar heb je maar een beperkt aantal maanden recht op. In deze blog laat ik je zien hoe je erachter komt hoeveel maanden jij nog recht hebt, en vertel ik meer over hoe jij zo goed mogelijk gebruik kunt maken van je stufi!

Deel deze blog:

Hoeveel maanden heb je recht op studiefinanciering?

Hoeveel maanden je recht hebt op studiefinanciering verschilt per opleiding. Het is vaak even lang als de nominale duur van je studie. Dat is de tijd die je over je studie doet als je geen studievertraging oploopt. Voor een vierjarige opleiding (zoals een hbo bachelor, of een wo bachelor plus eenjarige wo master) heb je recht op:

  • Vier jaar (48 maanden) basisbeurs en eventueel de aanvullende beurs
  • Vijf jaar (60 maanden) een studenten-OV 
  • Zeven jaar (84 maanden) een lening 

Als je n extra opleiding doet, worden alle onderdelen van de studiefinanciering meestal verlengd met de (nominale) duur van je opleiding. Als je dus een eenjarige master na je hbo bachelor doet, wordt alles met één jaar verlengd. Je hebt dan dus 5 jaar recht op de basisbeurs en aanvullende beur, 6 jaar recht op het studenten-ov en 8 jaar lang recht op een lening van DUO. Helaas krijg je die extra maanden of jaren recht niet zomaar wanneer je studievertraging oploopt. De extra maanden die je dan studeert, gaan af van je maanden recht op studiefinanciering. Loop je studievertraging op, maar wil je toch graag extra maanden studiefinanciering? Dan kan je misschien gebruik maken van de prestatiebeurshack die we delen in ons gratis ebook.

Hoeveel maanden stufi heb je nog?

Heb je studiefinanciering en wil je weten hoeveel maanden je nog over hebt? Dat kan je zien op de website van DUO op deze manier: 

  1. Ga naar mijnduo.nl en log in met je DigiD. 
  2. Ga vervolgens naar ‘Mijn Producten’ en klik op ‘Studiefinanciering.’
  3. Je komt dan op een pagina genaamd ‘Mijn Producten’. Onderaan de pagina staat een kopje genaamd ‘Resterende Studiefinanciering’. Daar kan je zien hoeveel maanden prestatiebeurs (basisbeurs en aanvullende beurs) je nog hebt, hoeveel maanden reisvoorziening (studenten-OV) je nog hebt, en hoeveel maanden je nog geld kan lenen bij DUO. 

Studenten-ov is toch onderdeel van de prestatiebeurs?

Zoals je op de afbeelding kan zien, staan ‘prestatiebeurs’ en ‘reisvoorziening’ apart weergegeven. Nu denk je misschien: hoe zit dat, want je studenten-ov (de reisvoorziening) is toch onderdeel van de prestatiebeurs? Dat klopt! Dat is op de website van DUO inderdaad onduidelijk aangegeven. Met de prestatiebeurs wordt hier de basisbeurs en de aanvullende beurs bedoeld, en met reisvoorziening wordt het studentenreisproduct bedoeld. Het studentenreisproduct is de studenten-OV waarmee je doordeweeks of in het weekend gratis kunt reizen. De basisbeurs (en de aanvullende beurs) is het geld dat je maandelijks op je rekening krijgt gestort. Je hebt altijd één jaar langer recht op het studentenreisproduct dan op de basisbeurs en de aanvullende beurs. Het kan dus zijn dat je geen basisbeurs meer krijgt als student, maar wel nog een jaar gratis met het OV kan reizen. 

Zet je studiefinanciering stop tijdens je tussenjaar!

Als je een tussenjaar neemt, schrijf je je uit bij je opleiding. Je hebt dan geen recht meer op alle onderdelen van je studiefinanciering. Je krijgt dus geen beurs en lening meer, en kan niet meer gratis reizen. Je studiefinanciering en studentenreisproduct moet je zelf stopzetten, anders moet je het geld terugbetalen. Als je na je tussenjaar weer verder gaat met studeren, kun je opnieuw studiefinanciering aanvragen. 

Waarom heb ik geen maanden basisbeurs over?

Om recht te hebben op de basisbeurs, moet je resterende maanden prestatiebeurs hebben. Het kan zo zijn dat je nooit geld voor de basisbeurs hebt ontvangen, en toch (bijna) geen maanden prestatiebeurs meer over heb. Dat komt doordat je studiefinanciering in die maanden doorliep, en je bijvoorbeeld wel gebruik kon maken van je studenten-OV en lening, maar de basisbeurs 0 euro was. Ondanks dat de basisbeurs 0 euro was, telden die maanden dus wel mee. Als je nul maanden resterende prestatiebeurs hebt, krijg je geen basisbeurs meer tijdens de rest van je studie. Het kan wel dat je nog een aantal maanden recht hebt op de reisvoorziening of lening.

Stoppen of ben klaar met mijn studie, en heb maanden studiefinanciering over 

Als je gaat stoppen of klaar bent met je studie, moet je worden uitgeschreven bij je school of universiteit. Zodra je bent uitgeschreven, heb je geen recht meer op studiefinanciering. Je kan dan ook niet meer gebruikmaken van de maanden studiefinanciering die je nog over hebt. Vergeet niet je studiefinanciering en studentenreisproduct zelf stop te zetten. Doe dit uiterlijk op de eerste dag van de maand waarin je geen studiefinanciering meer wilt ontvangen. 

Check je resterende maanden

Studiefinanciering kan best verwarrend zijn, vooral met de verschillende onderdelen waaruit studiefinanciering bestaat. Ik hoop dat je na het lezen van deze blog meer duidelijkheid hebt, en zelf hebt kunnen ontdekken hoeveel maanden studiefinanciering je nog hebt. En wil je toch graag meer maanden recht op de basisbeurs, de aanvullende beurs, het studenten-ov of de lening van DUO? Dan zijn daar ook nog wel wat manieren voor die we bespreken in ons gratis ebook. Je download ‘m hier!

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Geldhacks voor Skere Studenten' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken