De ultieme gids voor trainees-to-be’s: Dit is alles wat je moet weten!

Denk je na over een traineeship om je carrière mee te starten? Dan ben je hier aan het juiste adres! In deze blog gaan we dieper in op alles wat je moet weten over traineeships. Of je nu wilt weten welke traineeships beschikbaar zijn, welke voordelen en nadelen eraan verbonden zijn, of hoe je je kunt voorbereiden op een traineeship, we gaan het in deze blog behandelen! Na het lezen van deze gids heb je een beter begrip van traineeships en kun je beter bepalen of trainee worden de juiste keuze is voor jou.

Deel deze blog:

Wat doet een trainee?

Een trainee is een persoon die werkt in een tijdelijke functie om praktische vaardigheden en kennis op te doen in een bepaald vakgebied of industrie. Het is meestal een junior positie, waarbij je als trainee persoonlijke begeleiding krijgt van een meer ervaren werknemer, mentor of coach, waardoor je groeit op professioneel en persoonlijk vlak. Traineeships bieden vaak een gestructureerd lesprogramma aan met zowel theoretische onderdelen als praktische onderdelen waarbij je het werkveld in gaat. 

Het doel van een traineeship is om de trainee zo goed mogelijk op te leiden voor een specifieke functie binnen dezelfde organisatie, zodat de trainee in de toekomst een waardevolle werknemer is. Na een traineeship zul je dus meestal aan de slag gaan bij dezelfde organisatie waar je ook je traineeship hebt gedaan. Wil je als trainee met verschillende afdelingen meelopen, dan kan dat bijvoorbeeld! Traineeships zijn heel gebruikelijk in sectoren zoals tech, business en de financiële sector, maar ze kunnen in principe in elke sector en door de meest uiteenlopende bedrijven worden aangeboden.

Hoe lang duurt een traineeship?

De duur van een traineeship hangt af van het bedrijf en de sector. Meestal duren traineeships tussen de 6 maanden en 2 jaar. Sommige bedrijven bieden kortere traineeships aan die zich richten op specifieke vaardigheden of projecten, terwijl andere bedrijven langere traineeships aanbieden die zich richten op het ontwikkelen van algemene vaardigheden en waar met verschillende afdelingen meelopen een groot onderdeel is van het programma. Traineeships kunnen zowel fulltime als parttime zijn, maar de meeste trainees zijn 36 tot 40 uur per week bezig met hun traineeship.

Wat is het verschil tussen een stage en een traineeship?

Een stage is een tijdelijke periode waarin een student of beginnende professional werkervaring opdoet bij een bedrijf of organisatie. Stages zijn vaak gericht op het leren van praktische vaardigheden in een bepaald vakgebied of industrie en bieden de mogelijkheid om te netwerken en contacten te leggen. Stages duren meestal enkele weken tot enkele maanden en zijn vaak een verplicht onderdeel van een opleiding.

Een traineeship is ook gericht op het ontwikkelen van praktische vaardigheden en werkervaring, maar biedt meer gestructureerde training en begeleiding. Traineeships zijn meestal gericht op net afgestudeerden en bieden de mogelijkheid om te werken aan specifieke projecten en opdrachten, onder begeleiding van meer ervaren professionals. Traineeships zijn over het algemeen langer dan stages en duren vaak enkele maanden tot enkele jaren.

Wat verdien je als trainee?

Het salaris van een trainee kan sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het bedrijf, de sector, de locatie en de duur van het traineeship. Over het algemeen is het salaris van een trainee lager dan het salaris van een ervaren werknemer in dezelfde functie of industrie, vaak is het zo’n 60 tot 80% van wat je in een gewone juniorpositie zou verdienen bij datzelfde bedrijf. Maar, een traineeship verdient niet altijd slechter! Als een bedrijf echt de allerbeste trainees wil aantrekken met goede sociale vaardigheden en studieresultaten, zullen ze een normaal tot écht goed salaris aanbieden met goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Vergeet daarnaast niet dat je, ook als trainee, gewoon kunt onderhandelen over je salaris tijdens je sollicitatie!

Wat zijn de voordelen van een traineeship?

Traineeships bieden verschillende voordelen. Het grootste voordeel is dat je betaald wordt, terwijl je niet de taken en verantwoordelijkheden hebt van een “gewone” werknemer bij dezelfde organisatie. Tijdens een traineeship doe je veel praktische vaardigheden op, maar er is ook aandacht voor de theoretische kennis die je nodig hebt om succes te hebben in de functie en sector waarin je je traineeship volgt. Ook ben je als trainee in de perfecte gelegenheid om een goed netwerk op te bouwen en bekend te worden met de organisatie en de cultuur.

Praktische ervaring opdoen

Een ander voordeel van een traineeship is dat ze je de kans bieden om praktische ervaring op te doen en te leren door middel van ‘learning by doing’. Dit kan helpen om de kloof tussen theoretische kennis en praktische vaardigheden te overbruggen, wat vooral handig is als je weinig werkervaring hebt, of een hele theoretische opleiding hebt gedaan waarbij er weinig ruimte was om praktische ervaring op te doen.

Nieuwe ideeën opdoen

Naast de voordelen die ik al heb genoemd, kan een traineeship je ook helpen om nieuwe perspectieven te ontwikkelen. Trainees krijgen vaak de kans om met verschillende afdelingen en teams binnen een organisatie samen te werken en leren zo verschillende aspecten van het bedrijf kennen. Dit leidt tot nieuwe ideeën en zo begrijp je beter hoe een bedrijf werkt.

Wat zijn de nadelen van een traineeship?

Hoewel traineeships veel voordelen hebben, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Een belangrijk nadeel is dat je als trainee vaak minder salaris krijgt dan in andere junior functies in dezelfde industrie. Dit kan vooral vervelend zijn als je financiële situatie nog niet zo goed is, en je bijvoorbeeld nog een openstaande studieschuld hebt, of je binnenkort een huis wil kopen. Met een lager inkomen krijg je nou eenmaal minder hypotheek. Traineeships zijn daarnaast ook tijdelijk en bieden geen garantie op een vaste baan na afloop. Daarnaast kunnen traineeships veeleisend zijn, met lange werktijden, een hoge werkdruk en stress. Daarnaast hebben trainees in sommige organisaties minder aanzien dan andere junioren in dezelfde organisatie, waardoor het moeilijker kan zijn om respect te krijgen van andere werknemers, wat weer voor extra werkstress en druk kan zorgen.

Is een traineeship goed voor je carrière?

Of het slim is om trainee te worden, hangt af van je persoonlijke doelen, ambities en omstandigheden. Een traineeship kan een waardevolle manier zijn om praktische vaardigheden en kennis op te doen in een bepaald vakgebied of industrie, terwijl je tegelijkertijd ook een netwerk van professionals opbouwt. Als je nog niet zeker weet welke carrière je wilt volgen, kan een traineeship je helpen om verschillende functies te verkennen en te ontdekken welke het beste bij je past. 

Het is echter ook belangrijk om te overwegen dat traineeships soms minder betaald worden dan andere functies in dezelfde industrie, en dat je als trainee meestal niet dezelfde verantwoordelijkheden en status hebt als andere werknemers. Ook zit je vaak vast aan een traineeship tijdens het traject zelf: bevalt het niet, dan zal je het programma tóch moeten afmaken, aangezien er bij een traineeship veel geld en moeite in jou als trainee gestoken wordt. Tegelijkertijd heb je geen garantie op een vaste baan na afronding van je traineeship, dus heb je wat dat betreft the worst of both worlds.

Wat voor traineeships zijn er?

Er zijn traineeships beschikbaar in een breed scala aan industrieën en functies. Hier zijn een paar voorbeelden van traineeships die je kunt overwegen:

  1. Tech traineeships: Deze traineeships richten zich op technologie-gerelateerde functies, zoals software engineering, data-analyse en IT-beheer.
  2. Financiële traineeships: Deze traineeships zijn gericht op het ontwikkelen van financiële vaardigheden en ervaring in de financiële sector, zoals financieel advies, investeringsbankieren en vermogensbeheer.
  3. ICT traineeship: Deze traineeships zijn gericht op het ontwikkelen van IT-vaardigheden en ervaring in de IT-sector, zoals netwerkbeheer, cybersecurity en softwareontwikkeling.
  4. Marketing- en communicatietraineeships: Deze traineeships zijn gericht op het ontwikkelen van marketing- en communicatievaardigheden en ervaring in de marketing- en reclame-industrie, zoals public relations, social media marketing en content creatie.
  5. Management traineeships: Deze traineeships zijn gericht op het ontwikkelen van leiderschaps- en managementvaardigheden, en bereiden trainees voor op een managementpositie binnen een bedrijf of organisatie.
  6. Juridische traineeships: Deze traineeships zijn gericht op het ontwikkelen van juridische vaardigheden en ervaring in de juridische sector, zoals advocatuur, wetgeving en rechterlijke macht.
  7. IT traineeship: Deze traineeships zijn gericht op het ontwikkelen van algemene IT-vaardigheden en -ervaring, zoals systeembeheer, helpdeskondersteuning en applicatiebeheer.
  8. Medische traineeships: Deze traineeships zijn gericht op het ontwikkelen van medische vaardigheden en ervaring in de gezondheidszorg, zoals verpleging, geneeskunde en paramedische diensten.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele soorten traineeships die beschikbaar zijn. Het is belangrijk om onderzoek te doen naar de traineeships die beschikbaar zijn in de industrieën en functies die je interesseren, en om te praten met mensen die al ervaring hebben als trainee om een beter idee te krijgen van wat je kunt verwachten.

Hoe kun je je voorbereiden op een traineeship?

Ten slotte zijn er nog een paar dingen die je over traineeships moet weten. Allereerst hebben de meeste traineeships specifieke toelatingseisen, zoals een bepaald diploma, specifieke vaardigheden of werkervaring. Zorg dus dat je daarover beschikt zodat je geen problemen krijgt tijdens de sollicitatie. Ben je eenmaal aangenomen als trainee? Dan kan het slim zijn om je in de week voordat je gaat beginnen je te verdiepen in de trends, uitdagingen en kansen die momenteel spelen in jouw sector. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de belangrijkste spelers en ontwikkelingen. Ook kun je alvast nadenken over je doelen en verwachtingen voor het traineeship. Door je goed voor te bereiden, kun je het meeste uit het traineeship halen en jezelf voorbereiden op succes.

Conclusie

Een traineeship kan een interessante carrière stap zijn als net afgestudeerde student, als je nog meer wil leren, maar ook al wil proeven van het werkende leven (en geld wil verdienen!). Vaak staat je zakelijke ontwikkeling centraal, maar is er ook plaats voor persoonlijke ontwikkeling als je trainee bent. Een traineeship is dus een volwaardige baan, mét een educatief tintje. Perfect voor talentvolle starters!

Deze blog is geschreven in samenwerking met YoungCoders.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken