Dit moet je weten over huurtoeslag: Ook op kamers heb je soms recht!

Woon je op kamers en betaal je iedere maand huur? Dan heb je mogelijk recht op huurtoeslag. Dat is geld van de overheid om te helpen met je huurkosten. Hoeveel geld je krijgt, hangt af van verschillende dingen zoals je huurprijs en inkomen. Ook niet iedereen die huurt kan huurtoeslag krijgen. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Hoe het zit, aan welke voorwaarden je moet voldoen, hoeveel geld je kunt krijgen en hoe je de huurtoeslag aanvraagt, lees je in deze blog.

Deel deze blog:

Voorwaarde 1: woonruimte

Veel studenten denken dat ze geen huurtoeslag kunnen krijgen, omdat ze geen zelfstandige woonruimte hebben. Toch kan je ook als je een onzelfstandige woonruimte huurt, recht hebben op huurtoeslag! Een zelfstandige woonruimte is een kamer met een eigen toegangsdeur, een eigen keuken en een eigen wc. 

Geen zelfstandige woonruimte, wél huurtoeslag

Wanneer jouw kamer al voor 1 juli 1997 is aangewezen voor huurtoeslag, krijg je als bewoner van die kamer nu nog steeds huurtoeslag. Dit is vaak het geval bij oude(re) studentencomplexen, zoals bijvoorbeeld de Cambridgelaan in Utrecht of Uilenstede in Amstelveen/Amsterdam. Of jouw kamer is aangewezen, kan je vaak vinden op de site van de studentenhuisvesting. Anders kan je het altijd navragen bij de verhuurder. 

Huurtoeslag voor woningdelers

Ook als je een zelfstandige woning samen met anderen huurt, kun je gezamenlijk huurtoeslag aanvragen voor de hele woning! In dat geval is de persoon die op het huurcontract staat de aanvrager. De andere bewoners zijn dan medebewoners. De persoon die de huurtoeslag aanvraagt, zal deze op zijn of haar bankrekening ontvangen en is verantwoordelijk voor de verdeling van de huurtoeslag over de medebewoners. Hebben alle huisgenootjes een eigen zelfstandige woonruimte? Dan kan iedereen zelf huurtoeslag aanvragen. Het is dan wel belangrijk dat de woning als gesplitste woning bekend is bij de Belastingdienst. Om huurtoeslag te krijgen, moeten alle bewoners wel voldoen aan de voorwaarden voor huurtoeslag en moet je ingeschreven staan op hetzelfde woonadres. 

Lees ook: Alles wat je moet weten over de basisbeurs

Voorwaarde 2: leeftijd en inkomen 

Naast je woonruimte, zijn er nog een aantal voorwaarden om huurtoeslag te krijgen. Je moet in de meeste gevallen 18 jaar of ouder zijn, en je inkomen en vermogen mogen niet te hoog zijn. Hoe hoog je inkomen mag zijn om nog wel huurtoeslag te ontvangen, hangt af van de hoogte van je huur, je leeftijd en de samenstelling van je huishouden. In de meeste gevallen ligt het maximum inkomen rond de € 30.000 per jaar. Je vermogen mag maximaal € 33.748 zijn. Dit is de waarde van je bezittingen min je schulden. Je mag dus ook je studieschuld van je bezittingen aftrekken! 

Voorwaarde 3: huurgrens

De derde voorwaarde is dat je rekenhuur niet te hoog is. Je rekenhuur bestaat uit je kale huur plus een gedeelte van de volgende servicekosten:

  • kosten voor schoonmaak van gemeenschappelijke ruimten
  • kosten energie voor gemeenschappelijke ruimten
  • kosten voor de huismeester
  • kosten voor dienst- en recreatieruimten

Per kostenpost reken je de daadwerkelijke servicekosten uit, met een maximum van €12 per kostenpost, oftewel €48 in totaal maximaal. Om huurtoeslag te ontvangen, moet je rekenhuur lager liggen dan de huurgrens. Voor mensen tussen de 18 en 23 is dat dit jaar €452,20 per maand. Boven de 23 jaar? Dan mag je rekenhuur niet hoger zijn dan €808,06. 

LeeftijdHuurgrens in 2023
18 tot 23 jaar€ 452,20
23 jaar en ouder€ 808,06

Voorbeeld

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je maandelijks €470 huur betaalt aan je verhuurder, maar je rekenhuur maar €448 is. Dat zit zo: stel dat die €470 huur per maand bestaat uit €400 kale huur en €70 servicekosten, waarvan €20 voor de schoonmaakkosten van gemeenschappelijke ruimten, €20 voor de energie van gemeenschappelijke ruimten, €15 voor de huismeester en €15 voor dienst- en recreatieruimten.  Je rekenhuur is hierdoor €400 + 4 x €12 = €448. Zo kan je rekenhuur dus lager zijn dan de huur die je betaalt aan je verhuurder.

Hoeveel huurtoeslag krijg je?

Iemand met een lage huur krijgt meestal minder huurtoeslag dan iemand met een hogere huur. Ook verschilt het per leeftijd en inkomen hoeveel huurtoeslag je precies krijgt. Het verschilt dus per persoon en situatie hoeveel huurtoeslag je precies krijgt. Het makkelijkst is om online een Proefberekening te maken zodat je kan inschatten hoeveel huurtoeslag je kunt krijgen. Je vult je situatie in en ziet dan meteen of, en zo ja op hoeveel, huurtoeslag je recht hebt.

Hoe vraag je de huurtoeslag aan?

Huurtoeslag vraag je online aan op de website van de Belastingdienst of via toeslagen.nl. Log in met je DigiD, klik op ‘Huurtoeslag aanvragen’ en vul de benodigde gegevens in. Vervolgens gaat de Belastingdienst beoordelen of je recht hebt op huurtoeslag en zo ja, hoeveel dan. Belangrijk om te weten: als je situatie verandert, bijvoorbeeld je inkomen, woonsituatie, medebewoners, vermogen, etc, kan het zijn dat je recht hebt op meer of minder huurtoeslag. Als je dit niet zelf doorgeeft, kan je aan het eind van het jaar een terugvordering krijgen van (een gedeelte van) de huurtoeslag die je hebt ontvangen.

Bonustip: huurtoeslag spaarrekening

Twijfel je of je wel recht hebt op huurtoeslag, omdat je situatie gedurende het jaar misschien gaat veranderen? Zet dan alle huurtoeslag die je dat jaar ontvangt op een aparte huurtoeslag rekening. Als je een terugvordering krijgt van een gedeelte kan je het gemakkelijk in één keer terugbetalen. Krijg je geen terugvordering, dan heb je een mooi spaarpotje dat je weer voor andere dingen kan gebruiken!

Conclusie

Huurtoeslag kan je studentenleven een stukje makkelijker maken. Er zijn een aantal  voorwaarden, maar het is zeker de moeite waard om te kijken of je in aanmerking komt. Als een deel van je huurkosten vergoed worden, ben je toch een iets mindere skere student!

Heb jij al huurtoeslag aangevraagd? PS: tot 1 september kan je de huurtoeslag nog met terugwerkende kracht aanvragen over het voorafgaande jaar!

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken