6 redenen waarom we vaker moeten praten over geld

Praat jij wel eens over geld? In deze blogpost geef ik je 6 redenen waarom we allemaal vaker over geld zouden moeten praten | SkereStudent.com
Veel dingen die vroeger taboe waren, zijn dat nu (gelukkig) niet meer. Denk bijvoorbeeld aan praten over mentale gezondheid, sex of drugsgebruik. Helaas rust er nog steeds een taboe op praten over geld. Geld zou een ‘te ongezellig’ onderwerp zijn om over te praten, of gewoon ronduit ongepast. Ik snap wat mensen daarmee bedoelen, maar toch ben ik het er totaal niet mee eens. Geld is namelijk té belangrijk om er niet over te praten.

Deel deze blog:

Waarom is praten over geld taboe?

De reden dat praten over geld nog steeds taboe is, heeft voor een groot deel te maken met je opvoeding en je daaruit voortvloeiende money mindset. Aan onze ouders werd geleerd om niet op te scheppen over geld (‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’), maar ook om hun mond te houden als het even wat minder ging (‘het lost zich vanzelf wel weer op’). Deze denkpatronen en overtuigingen (oftewel money mindset) hebben jouw ouders ook (onbewust) aan jou doorgegeven op de manier waarop ze wel (of juist niet) met jou over persoonlijke financiën te praten, en door aan aan jou te laten zien dat zij ook niet met familie of vrienden over geldzaken praten. 

Zelfs anoniem praten we niet over geld 

Ook online durven mensen niet altijd open te zijn over hun persoonlijke financiën. Laatst zag ik zelfs op een anoniem (!) forum staan ‘Heeft je mama je nooit geleerd dat je dat niet mag vragen?’ als reactie op een vraag over hoeveel mensen maandelijks te besteden hadden. Dat is toch raar?! Misschien dat ik iets over het hoofd zie hoor, maar ik denk niet dat zwijgen over geld iemand verder zal helpen. Natuurlijk hoeft niet iedereen zijn of haar inkomsten en uitgaven met jan en alleman te delen, maar een beetje meer openheid kan zeker geen kwaad – zeker online waar je dat anoniem kan doen!

Niet praten over persoonlijke financiën, maar wel over de economie 

Dat er nog steeds een taboe heerst op praten over geld is eigenlijk een beetje vreemd. Praten over aandelen, of de economie in het algemeen, is namelijk helemaal niet taboe, terwijl praten over je eigen financiële situatie vaak niet wordt gewaardeerd! Dit zie je ook terugkomen op mediaplatformen zoals bijvoorbeeld de website van RTL Z. Er wordt veel aandacht besteedt aan de financiën van grote bedrijven, aan het analyseren van aandelenkoersen en bedrijven, en aan (internationaal) nieuws dat de economie en het vertrouwen van beleggers zou kunnen beïnvloeden. De sectie over ‘Personal Finance’, die op de website alleen te vinden is onder de subheading ‘Life’, bevat maar weinig artikelen. En dat is jammer! Waarom dat jammer is leg ik hieronder uit, want ik geef ik je 6 redenen waarom je (meer) zou moeten praten over geld.

1. Geld heeft een grote invloed op je leven

Geld beïnvloed heel veel in je dagelijks leven, ook al sta je daar dagelijks misschien niet bij stil. Je inkomen, uitgaven, vermogen en (studie)schulden bepalen onder andere of je woonsituatie, hoe en waar je boodschappen doet, en of je met de auto of met het OV naar je studie of werk gaat. Omdat geld zo belangrijk is, is het slim om erover te praten met mensen die dicht bij je staan zoals familie en goede vrienden.

2. Praten over geld is interessant en leerzaam

Het is erg interessant en leerzaam om met vrienden of familie over geldzaken te praten. Zij kunnen jou vertellen over hun valkuilen (bijvoorbeeld verkeerd creditcard gebruik, of een hoge studieschuld) en over hun geld succesverhalen (bijvoorbeeld beleggen of goedkoop boodschappen doen). Maar ook bijvoorbeeld hoeveel ze verdienen als oppas, of wat een redelijke huur is om te betalen voor je kamer. Daar kan jij van leren! En andersom kunnen zij natuurlijk ook van jouw fouten en successen leren. 

3. Praten over geld doorbreekt het taboe

Als je het taboe op praten over geld wil doorbreken, kan je dat het beste doen door er in een veilige omgeving over te praten met mensen die je vertrouwt. Begin klein en praat bijvoorbeeld met goede vrienden of je partner over hoeveel je maandelijks uitgeeft aan boodschappen. Als dat goed wordt ontvangen kan je ook over wat grotere financiële onderwerpen beginnen, zoals sparen, schulden, beleggen, etc. Zo maak je geld en alles wat daarbij komt kijken bespreekbaar!

Wil jij ook helpen met het doorbreken van het taboe dat rust op praten over geld, maar is praten over geld met bekenden nog een stapje te ver? Ook dan kan je je steentje bijdragen! Praat online en anoniem over geld en persoonlijke financiën, of met een financieel adviseur of hulpverlener. 

4. Praten over geld helpt je voor te bereiden op de toekomst

Als je uiteindelijk wat meer zelfvertrouwen in je money-talking-skills hebt gekregen, is het slim om ook met je ouders en eventuele broers of zussen om de tafel te gaan zitten om hun financiële situatie te bespreken. Misschien hoor je wel dat je nog een flinke erfenis staat te wachten! Of had je daar juist op gerekend, maar blijken je ouders ook nog een dikke hypotheekschuld te hebben, en verwachten ze op latere leeftijd financiële hulp van hun kinderen, in plaats van andersom. 

5. Praten over geld helpt anderen

Door te vertellen over je eigen financiële situatie, kan je anderen helpen. Wellicht schaamt een vriendin zich voor haar koopverslaving, waardoor ze nu creditcard schulden heeft, of heeft je broer een onhandige belegging gedaan, waardoor zijn buffer nu opeens in rook is opgegaan. Door geld een bespreekbaar onderwerp te maken, kan je de schaamte bij je vrienden en familieleden wegnemen. Je maakt het zo voor hen een stuk makkelijker om hulp te vragen.

6. Praten over geld stelt anderen in staat om jou te helpen

Natuurlijk geldt dit andersom ook: als jij struggles hebt op financieel gebied, schroom dan niet om daarover te praten met anderen! Je vrienden en familie kunnen je emotionele, praktische, en misschien zelfs ook financiële steun bieden. Het hebben van financiële problemen is niet iets om je voor te schamen. Iedereen maakt fouten! En realiseer je ook: Je bent zeker niet de enige, zelfs al denk je van wel. Volgens het CBS heeft meer dan 40% van alle Nederlanders onder de 25 een negatief vermogen, wat betekent dat zij meer schulden hebben dan eigen bezittingen. Dat is bijna de helft! De kans is dus ontzettend groot dat veel van jouw vrienden in hetzelfde schuitje zitten, ook als ze dat totaal niet laten merken. Ook is de gemiddelde studieschuld van studenten tegenwoordig véél hoger dan die €15.000 die je vaak in de media voorbij ziet komen.

Er zijn dus genoeg redenen om (meer) te praten over geld. Hopelijk realiseer je je ook dat geld niet vies is, en dat als je het leuk vind om over persoonlijke financiën te praten, je je niet hoeft te schamen, of je een Dagobert Duck hoeft te voelen. Zoals ik aan het begin van deze post ook al zei: Geld heeft invloed op bijna alle aspecten van je leven. Niemand is ooit beter geworden van belangrijke dingen verzwijgen (waaronder het verzwijgen van je studieschuld natuurlijk), dus praat er over! 

Praat jij wel eens over geld? Waarom wel of juist niet? Als je met mij wil praten over geldzaken kan dat natuurlijk ook! Bijvoorbeeld op Instagram of in de comments hieronder.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken