Ventileren, waarom is dat zo belangrijk?

Door de hoge stookkosten wil je warme lucht zo veel mogelijk binnen houden. Daarom worden huizen steeds beter geïsoleerd en worden huizen die slecht geïsoleerd zijn, vaak voorzien van allerlei materialen om tochtige kieren te dichten en slecht sluitende ramen en deuren te repareren. Studentenhuizen zijn vaak slecht geïsoleerd, dus het is helemaal niet zo gek als in jouw studentenhuis alle kiepramen en ventilatiesystemen potdicht worden gehouden om warmte binnen te houden. Maar is dat wel zo gezond? Wij zochten het voor je uit.

Deel deze blog:

Ventileren is 24/7 zorgen dat vieze lucht in huis wordt afgevoerd en verse lucht binnenkomt. Dit doe je door de roosters en klepraampjes altijd open te laten, en het ventilatiesysteem – als je dat hebt – nooit uit te zetten. Voor je gezondheid is dat heel belangrijk, omdat je daarmee de concentratie van zichtbare en onzichtbare schadelijke stoffen in huis verlaagt. De lucht in je huis kan namelijk al binnen een uur nadat je stopt met ventileren weer ongezond worden. Het is dus noodzakelijk om 24/7 te ventileren, ook ’s nachts en als je niet thuis bent. Af en toe een raam eventjes openzetten om te luchten is niet genoeg en even luchten is dus ook niet hetzelfde als ventileren. Hier lees je meer over gezond ventileren.

Niet ventileren: verkeerde zuinigheid

Het is heel begrijpelijk dat je met deze gasprijzen het energieverbruik zo veel mogelijk terug wil brengen, maar het niet ventileren van je huis is daar echt een verkeerde keuze in. Ventileren is heel belangrijk voor je gezondheid, en je gezondheid is niet iets waar je op wil besparen. Daar moet je immers nog de rest van je leven mee doen!

Daarnaast warmt je huis sneller op als je goed ventileert. Door ventileren gaat namelijk de luchtvochtigheid naar beneden, en drogere lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. Een goed geventileerd huis is dus sneller warm gestookt dan een huis dat slecht geventileerd wordt. Als je wil besparen op je energierekening, kun je dus beter andere maatregelen nemen, zoals korter douchen of het aanbrengen van radiatorfolie. Hier delen we nog veel meer tips die je kunt toepassen als je op kamers woont!

Waarom is niet ventileren zo slecht voor je?

In een huis stapelen ongezonde stoffen zich al binnen een uur op als je niet voldoende ventileert. Deze stoffen zijn zowel op de korte als op de lange termijn schadelijk voor je gezondheid. Niet ventileren is dus echt een aanslag op je gezondheid. Veel mensen die niet of onvoldoende ventileren, krijgen op den duur klachten. Dit kunnen klachten zijn zoals slapeloosheid, hoofdpijn, astma, vermoeidheid, noem maar op. Een goed geventileerd huis bevat minder schadelijke stoffen en meer frisse lucht, wat een stuk gezonder is. Er zijn twee verschillende soorten ongezonde stoffen in huis. Stoffen die je kunt zien en stoffen die je niet kunt zien. 

Schadelijke stoffen die je kunt zien

Om te beginnen zijn er ongezonde stoffen die je kunt zien. Dat is makkelijk, want als je die stoffen kunt zien, kun je dus ook zelf constateren of er beter geventileerd moet worden. Fijnstof, rook en schimmel zijn ongezonde stoffen die je met het blote oog kunt waarnemen. Iedereen weet ook eigenlijk wel dat schimmel in huis niet goed is. Zeker in badkamers komt er makkelijk schimmel voor door de hoge luchtvochtigheid. Dit kun je verhelpen door de hoeveelheid vocht in huis te beperken. Dat doe je door je huis te verwarmen tot minstens 15 graden, én natuurlijk door goed te ventileren. Heb je ondanks deze maatregelen toch last van vocht en schimmel in huis? Dan kan er ook sprake zijn van een bouwkundig probleem. Schakel hiervoor je huisbaas in, want vocht en schimmel in huis zijn erg ongezond, dus deze problemen moeten zo snel mogelijk verholpen worden. 

Schadelijke stoffen die je niet kunt zien

Naast de zichtbare stoffen, zijn er vooral veel ongezonde stoffen die je níét kunt zien. Doordat je ze niet kunt zien, zijn ze extra gevaarlijk, want je hebt vaak niet in de gaten dat ze aanwezig zijn in je huis en in welke mate. Denk bijvoorbeeld aan CO2, koolmonoxide en andere chemische stoffen. Door sigarettenrook, luchtverfrissers en het branden van wierook en (geur)kaarsen komen er schadelijke zichtbare en onzichtbare stoffen in je huis. Maar ook tijdens het koken of het stoken van een kachel, open haard, boiler, geiser of cv-ketel komen er ongezonde stoffen vrij. En wat je misschien niet verwacht, is dat meubels en (be)kleding (ruik er maar eens aan als het nieuw is), cosmetica, verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen, lijm, knutselspullen en verf, ook heel veel schadelijke stoffen afgeven! Al deze schadelijke stoffen verzamelen zich in jouw huis, zonder dat je ze kunt zien. Als je niet ventileert, wordt de concentratie van dit soort stoffen in huis steeds hoger en dat is heel ongezond. 

Maak van ventileren een gewoonte 

De nieuwbouwhuizen van tegenwoordig hebben hele mooie systemen waarmee automatisch continu geventileerd wordt. Oudere huizen, zoals veruit de meeste studentenhuizen, hebben dat niet. Dat wil zeggen dat je echt zelf bewust moet ventileren. Dit kun je doen door klepraampjes en ventilatieroosters continu open te laten staan. Zorg ervoor dat deze aan meerdere kanten van het huis openstaan. Het verschil in luchtdruk en de wind zorgen er dan voor dat de lucht aan de ene kant het huis in stroomt en aan de andere kant weer uitstroomt. Zo blijft de lucht in huis steeds circuleren. Zorg er ook voor dat er wat ruimte is onder de binnendeuren in huis, zodat de lucht hier onderdoor kan. 

Meten is weten!

Er is maar één manier om erachter te komen of je huis goed geventileerd is, en dat is door te meten. Er zijn verschillende meters die de lucht in je huis meten, zodat je weet of er geen gevaarlijke stoffen aanwezig zijn. Het beste kun je hiervoor een CO2-meter gebruiken. Op een CO2-meter kun je al binnen enkele minuten zien of de lucht in je huis gezond is. Maar, een CO2-meter kost je wel zo’n 60 à 70 euro, dus dat kan een behoorlijke aanslag op je budget zijn.

Alternatief: hygrometer

Gelukkig zijn er ook nog andere opties. Een hygrometer bijvoorbeeld is stukken goedkoper: de meeste kosten namelijk maar een paar euro. Een hygrometer is minder goed dan een CO2-meter, maar geeft toch een aardig beeld van de luchtkwaliteit in je huis. Zeker als er te veel vocht in de lucht is, zal een hygrometer dit goed aangeven. Dit is dus maar een kleine investering, die een groot effect kan hebben op je gezondheid. Zeker doen dus!

Alternatief: huren of lenen

Wil je toch graag het CO2-gehalte in je huis meten? Dan kun je misschien ook even een CO2-meter van iemand lenen (of huren eventueel). Zo meet je de luchtkwaliteit in je huis niet constant, maar kun je checken hoe de luchtkwaliteit is met jullie standaard ventilatieroutine en weet je of je voortaan meer moet ventileren, of dat jullie het al goed doen. Zo kun je je eigen gezondheid en die van je huisgenoten een groot plezier doen. 

Wil je toch heel graag je eigen CO2-meter om constant te kunnen meten hoe het gaat bij jullie in huis? Doe dan mee aan de winactie op Instagram!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met de Woonbond.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Geldhacks voor Skere Studenten' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken