Mijn ervaring met indexbeleggen bij ABN AMRO

Deel deze blog:

Als ik tussen neus en lippen door weer eens deel dat ik beleg in indexfondsen bij ABN AMRO, krijg ik regelmatig verbaasde reacties. Opmerkingen zoals “huh, beleggen bij een grootbank is toch super duur?!” en “met elke maand gratis VWRL aankopen bij DeGiro ben je goedkoper uit” vliegen me dan om de oren. Zelf dacht ik ook dat beleggen bij ABN AMRO duur was, maar niks is minder waar! In deze blog ga ik dat misverstand over de zogenaamd hoge kosten van indexbeleggen bij ABN AMRO de wereld uithelpen, en vertel ik je natuurlijk wat mijn ervaring is met indexbeleggen bij ABN AMRO.

De kosten van indexbeleggen bij ABN AMRO

Over de kosten van beleggen bij ABN AMRO is nogal wat te doen! Voor mijn situatie (met een Zelf Beleggen Basisrekening, een gratis studenten betaalrekening en drie Northern Trust fondsen die in het basisassortiment zitten) zijn die ontzettend laag, met totale lopende kosten van slechts 0.42%. Ter vergelijking, als je maandelijks de bekende All World ETF (VWRL) van Vanguard gratis koopt bij DeGiro zit je al op 0.56%. 

Geen gratis betaalrekening?

Als je wel moet betalen voor een aparte betaalrekening bij ABN AMRO (wat verplicht is om een beleggingsrekening te openen), dan zijn de totale kosten voor de Zelf Beleggen Basisrekening in combinatie met de drie Northern Trust fondsen iets hoger: ongeveer 0.62% bij een belegd vermogen van €10.000, 0.52% bij €20.000, 0.46% bij €50.000, enzovoorts. Doordat de servicekosten die ABN AMRO rekent lager worden naarmate je meer geld bij ze belegd, wordt het steeds interessanter om bij ABN AMRO te gaan indexbeleggen naarmate je belegd vermogen hoger is.

Het infameuze dividendlek

Dat verschil in kosten tussen VWRL en de drie Northern Trust fondsen komt voor het grootste deel door het dividendlek waar VWRL last van heeft, terwijl de Northern Trust fondsen dat niet hebben. De Northern Trust fondsen die je kan kopen bij ABN AMRO zijn namelijk gevestigd in Nederland, waardoor ze de status van Fiscale Beleggingsinstelling hebben. Daardoor kan vrijwel alle ingehouden dividendbelasting teruggevorderd worden en hebben de Northern Trust fondsen in principe geen dividendlek.

Indexfondsen zijn wat anders dan ETFs

Iets wat wel goed is om te weten: indexfondsen zijn wat anders dan ETFs! Alhoewel zowel indexfondsen als ETFs een bepaalde index kunnen tracken, werken ze net wat anders. Een ETF, kort voor exchange traded fund, wordt namelijk net als een aandeel of obligatie de hele dag door verhandeld tijdens beurstijden. Een indexfonds daarentegen wordt maar een keer per dag verhandeld! Dat betekent dat de koers eens per dag wordt geupdate, en dat je eens per dag het fonds kan (ver)kopen.

De hele dag door updates of dagelijkse updates

Dat de koersen van de Northern Trust fondsen maar eens per dag worden geupdate heeft geen effect op het doel wat de meeste indexbeleggers uiteindelijk willen bereiken, namelijk vermogensopbouw door een breed gespreide index te volgen en maximaal gebruik te maken van het rente-op-rente effect. Wél zorgt het ervoor dat je ervaring als belegger anders wordt. Waar je bij een ETF elk uur een andere koers kan zien als je inlogt bij je broker, is dat bij een indexfonds niet het geval. Zelf vind ik dat eigenlijk wel heel rustig!

De uitvoertijd van orders

Iets wat samenhangt met de dagelijkse updates, is dat het uitvoeren van zowel koop als verkoop orders langer duurt. Op moment van schrijven is de langste uitvoerperiode die ik heb meegemaakt 5 dagen doordat er een weekend tussen zat. Dit vind ik persoonlijk het grootste nadeel van beleggen in indexfondsen ten opzichte van beleggen in ETFs, want uiteindelijk is time in the market natuurlijk super belangrijk. Aan de andere kant, die 5 dagen is een unicum, want normaal duurt het uitvoeren van orders 2 werkdagen, en op een beleggingshorizon van 20 jaar zijn een paar dagen natuurlijk ook niet zo veel.

Welke Northern Trust fondsen koop ik en in welke verhouding?

Zelf koop ik maandelijks drie Northern Trust fondsen aan: het wereldfonds, het emerging markets fonds en het small caps fonds. Dit doe ik in een verhouding van 78%, 12% en 10% om een wereldwijde spreiding te realiseren waarbij je ook rekening houdt met de market caps van de bedrijven. Wat ik zelf heel goed vind aan deze drie Northern Trust fondsen, is dat ze werken met uitsluitingen op basis van ESG criteria. Hierdoor volgen ze de bovenliggende MSCI world index ietsje pietsje minder goed, maar rekening houden met het milieu, de sociale impact en corruptie e.d. is naar mijn mening ook absoluut wat waard. Daarnaast kan de tracking difference die hierdoor ontstaat natuurlijk ook in je voordeel werken!

Mijn ervaring met indexbeleggen bij ABN AMRO

Ik beleg nu ruim 3 maanden bij ABN AMRO en het bevalt me super goed. Ik was al een tijd op zoek naar een nieuwe broker om mijn indextrackers bij te stallen, en die heb ik bij deze gevonden! De ETFs die ik bij DeGiro aanhoudt ga ik daarom binnenkort liquideren, het geld overboeken naar mijn beleggingsrekening bij ABN AMRO en gebruiken om de drie Northern Trust indexfondsen mee te kopen.

Conclusie

Zeker voor studenten die een gratis betaalrekening kunnen aanvragen, mensen die toch al een betaalrekening hebben bij ABN AMRO, en mensen die meer dan €20.000 belegd vermogen in indexfondsen hebben, vind ik de Zelf Beleggen Basisrekening van ABN AMRO super interessant. De kosten zijn erg laag, en je zit bij een grote partij die in Nederland gevestigd is, goede klantenservice heeft en onder toezicht staat van de AFM. Het feit dat de koersen van de fondsen maar eens per dag worden geupdate is wellicht iets waar je even aan moet wennen, maar aangezien je in principe toch belegt in indexfondsen voor de lange termijn lijkt me dat dat geen probleem zou moeten zijn.

De voor- en nadelen in het kort:

✅ Koersen worden eens per dag geupdate, wat rust geeft
✅ ESG uitsluitingen
✅ Super goedkoop
✅ ABN AMRO is een grote, Nederlandse bank en staat onder toezicht van de AFM

❌ Slechts één koers en (ver)koop moment per dag, in plaats van de hele dag door
❌ Het uitvoeren van orders duurt soms een aantal dagen

Zou jij overwegen om over te stappen naar indexbeleggen bij ABN AMRO?

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met ABN AMRO. Beleggen kent risico’s. Je kan je inleg verliezen.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

6 gedachten over “Mijn ervaring met indexbeleggen bij ABN AMRO”

 1. Grootbanken hebben inmiddels ook aardig wat aan hun tarieven gedaan. Beleg zelf een deel via ING, iets hogere basiskosten tot 100k, daarna gelijk met ABN. Verder 1 jaarlijkse vaste fee van 20 euro. Alle indextrackers en fondsen betaal je geen transactiekosten voor. Ik heb beide producten daar, geen losse aandelen (betaal je weer wel per transactie). Bij ABN betaal je wel voor trackers. Afhankelijk van hoe vaak je inlegt en hoeveel kan de ene of andere partij goedkoper zijn.

  1. Hee Tiny! Beleggen bij een grootbank is inderdaad al lang niet meer zo duur als vroeger, super fijn! Losse aandelen zijn bij ABN Amro inderdaad wel wat duurder, maar alle beleggingsfondsen kan je zonder transactiekosten aankopen. De Northern Trust fondsen die indexen tracken die ik koop vallen daar ook onder 🙂

 2. Ruben Van der Vloet

  Volgde je al een tijdje op TikTok. Al enige tijd een enorme fan van indexbeleggen. Deed dit vooral via Bux Zero sinds zij ETFs aanbieden en via KBC hun Plato IIF fonds. Je blog is interessanter dan verwacht en ik ga zeker meer lezen!
  Ik loop momenteel ook stage bij een Nederlandse vermogensbeheerder die uitsluitend aan indexbeleggen doet.

 3. Northern Trust feeder fonds is een subfonds van een Master fonds en dat belegt weer in een subfonds.
  Afgezien van stapeling van kosten 0,15% + 0.15% + 0.07% = 0.37% van de drie fondsen is er ook nog een uitstapfee van 1%. Hierbij komen nog de kosten van Abn Amro. Ik hoor graag als ik het niet bij het juiste eind heb maar zo staat t in de documenten.

  1. Hoi Wouter, ik moet zeggen dat ik niet bekend ben met de masterfonds/feederfonds structuur van Northern Trust die je hier benoemt. In welke documenten heb je hier precies over gelezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken