Studeren in het buitenland? Zo krijg je jouw studiefinanciering mee!

Hoera, je gaat in het buitenland studeren! Een droom die veel studenten hebben, maar die voor de één financieel net wat realistischer is dan voor de ander. Zeker als je in landen als Amerika of Engeland wilt studeren, waar het collegegeld jaarlijks toch écht nog een stukje duurder is dan in Nederland. Vanaf dit studiejaar hebben we gelukkig weer recht op de basisbeurs waardoor studeren een stukje betaalbaarder wordt, maar wist je dat je die in bepaalde gevallen ook krijgt als je naar het buitenland gaat? Of je daar recht op hebt en welke voorwaarden eraan vastzitten, leg ik je graag uit in deze blog!

Deel deze blog:

Hoe werkt studiefinanciering in Nederland?

Studenten die in Nederland studeren aan het hoger onderwijs krijgen financiële steun van de overheid, in de vorm van studiefinanciering. Dat is een verzamelterm voor alle losse vergoedingen en leningen die je als student kunt aanvragen bij DUO. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de rentedragende lening, het studentenreisproduct en de basisbeurs. Hoeveel basisbeurs je krijgt, is altijd afhankelijk van je opleiding en persoonlijke situatie: woon je bijvoorbeeld niet meer bij je ouders? Dan krijg je als student meer geld. Als we alleen kijken naar de basisbeurs, ontvangen thuiswonende studenten namelijk maandelijks €121,33, terwijl uitwonenden een bedrag van €466,69 krijgen. 

Krijg je studiefinanciering in het buitenland?

Het simpele antwoord is: ja! Wel verschilt het bedrag dat je krijgt en welke voorwaarden hieraan zitten afhankelijk van hoe lang je in het buitenland gaat studeren. Ga je tijdelijk voor je studie naar het buitenland, dan mag je jouw studiefinanciering meenemen. De hoogte van je studiefinanciering blijft dan gelijk aan het bedrag dat je in Nederland zou krijgen. Je krijgt dan dus minstens €121,33 per maand. Ben je uitwonend en heb je recht op een aanvullende beurs, dan is je studiefinanciering natuurlijk hoger. Ga je daarentegen je hele studie in het buitenland volgen, dan ligt het net wat anders. Beide scenario’s ligt ik hierna uit.

Scenario 1: tijdelijk naar het buitenland

Ga je minder dan acht maanden naar het buitenland als onderdeel van je studie? Bijvoorbeeld voor een stage of om een minor aan een andere universiteit te volgen? Lees dan vooral verder! Je krijgt namelijk gewoon nog studiefinanciering, mits je aan een tweetal voorwaarden voldoet. Allereerst is het belangrijk dat je tijdens je hele buitenlandverblijf als voltijdstudent staat ingeschreven bij een Nederlandse onderwijsinstelling. Je kunt je dus niet tussendoor uitschrijven bij je opleiding in Nederland om bijvoorbeeld collegegeld te besparen. Daarnaast moet jouw buitenlandstudie onderdeel zijn van je studie in Nederland. Als je zelf dus bijvoorbeeld een extra stage in het buitenland wilt doen die van jouw studie niet hoeft, dan krijg je in die periode geen studiefinanciering. 

Scenario 2: een volledige studie in het buitenland

Als je in plaats van een minor of stage een volledige bachelor- of masterstudie in het buitenland gaat volgen, dan ligt het iets ingewikkelder. Of je studiefinanciering krijgt en hoeveel dit is, hangt in dat geval namelijk af van het land waar je naartoe gaat, de opleiding die je gaat volgen en jouw persoonlijke situatie. Aan de hand van een aantal criteria wordt hier uiteindelijk een besluit over genomen door Nuffic, een organisatie die zich bezighoudt met internationalisering in het onderwijs. Wat deze waarderingscriteria zijn vind je hier, samen met een uitleg over de studiefinanciering per land.

Zo wordt de hoogte en duur van je financiering bepaald

Voor het bepalen van de duur van je studiefinanciering tijdens een volledige studie in het buitenland, wordt de opleiding die je gaat volgen vergeleken met een gelijkwaardige studie in Nederland. Daarnaast moet je ingeschreven staan als voltijd- of duaal student en mag je geen studiefinanciering ontvangen van een buitenlandse overheid. Hier vind je de overige voorwaarden, en lees je precies hoe je volgens het tweede scenario de studiefinanciering aanvraagt. 

Geef wijzigingen op tijd door!

Last but not least: wacht niet te lang met het doorgeven van wijzigingen, zelfs als je tijdelijk naar het buitenland gaat. Deze wijzigingen gaan namelijk standaard elke eerste dag van de maand in, dus als je te laat bent krijg je een hele maand minder geld dan waar je recht op hebt. Dat is zonde, want studeren in het buitenland is vaak al duur genoeg. Laat je daar overigens niet door weerhouden om naar het buitenland te gaan, want naast studiefinanciering zijn er nog genoeg andere opties om geld te krijgen als je in het buitenland wil studeren, zoals: de aanvullende beurs, sportbeurzen of tegemoetkomingen voor scholieren.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Geldhacks voor Skere Studenten' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken