Hoe ik het me kan veroorloven om 3x per jaar op wintersport te gaan (+ tips zodat jou dat volgend jaar ook lukt!)

Oke, oke, drie keer per jaar op wintersport is natuurlijk een beetje overdreven. En ik moet eerlijk toegeven dat het in dit geval ook een klein beetje clickbait is: Ik ben dit jaar dan wel drie keer op wintersport geweest, maar in totaal was het ongeveer twee weken, én een van de drie tripjes was naar Winterberg en niet naar de Alpen. Toch, wintersporten is een dure hobby! Maar wel eentje waar ik persoonlijk heel graag geld aan uitgeef. Hoe ik die wintersporten kan betalen vertel ik je in deze blog.

Deel deze blog:

Hoeveel kostten mijn drie skivakanties?

Voordat we ingaan op hoe ik het kan betalen om drie keer op wintersport te gaan, is het natuurlijk wel handig om te weten hoeveel ik dan precies heb uitgegeven. Je kan natuurlijk voor 1000 euro per dag vakantie vieren, maar met 100 euro per dag kom je ook al heel ver! In totaal hebben mijn drie skivakanties €2341,01 gekost. Dit is inclusief alles: vervoer, verblijf, skipassen, nieuwe skispullen, alles. Per dag komt dat uit op €156,07. En dat kan natuurlijk een stuk goedkoper, maar als ervaren skiër ga ik soms graag voor een duurdere optie als dat voor mij meer skiplezier betekent.

Hoe kan ik zo’n dure wintersportvakantie betalen?! (+ tips zodat jij dat volgend jaar ook kan!)

Nu hoor ik je denken, “jeetje, meer dan tweeduizend euro”! En ja, het is veel geld, laat ik dat voorop stellen! Maar, ik heb ook veel gedaan om ervoor te zorgen dat ik me dat kan veroorloven. Mocht jij volgend jaar ook op wintersport willen, of een andere dure reis willen maken, dan heb je hopelijk ook iets aan deze tips!

1. Ruim van tevoren beginnen met sparen in spaarpotjes

De allerbelangrijkste reden dat ik me mijn wintersport kan veroorloven, is dat ik ruim van tevoren begin met sparen in spaarpotjes. Vorig jaar heb ik €100 per maand ingelegd, dus daarmee kwam ik na een jaar op €1200 uit. €100 per maand was voor mij te overzien, dus dan hoefde ik niet in een keer een groot bedrag op te hoesten. Natuurlijk kostte mijn wintersporten dit jaar meer dan €1200, maar ik had nog een paar honderd euro in mijn potje zitten van de wintersport het jaar ervoor, én ik heb in de maanden december, januari en februari nog wat extra ingelegd. Daardoor hoefde ik toen ik daadwerkelijk op wintersport ging bijna niks van mijn lopende rekening af te halen. Voor volgend seizoen heb ik besloten om €200 per maand te gaan sparen voor mijn wintersport, want afgelopen seizoen is mijn potje helemaal leeg gegaan. Ik vind het zelf mega handig om voor zoiets als dit een aparte spaarrekening aan te maken, zodat ik altijd goed kan zien hoever ik ben. Bij ABN is dat helemaal gratis als je een studentenrekening hebt – en zo’n betaalrekening is ook nog eens helemaal gratis zo lang je student bent!

2. Prioriteit geven aan je spaardoel

Het voornemen hebben om maandelijks geld opzij te zetten voor je wintersport is natuurlijk een heel mooi doel, maar het ook echt doen is een tweede. Afgelopen jaar heb ik €100 per maand apart gezet, en dat was soms al een uitdaging, maar dit jaar €200 is toch weer even dubbel zo veel! Om ook echt mijn spaardoel te halen elke maand, moet ik mijn wintersport echt prioriteit geven. Ik ben vorig jaar bijvoorbeeld niet op lente-, zomer- of herfstvakantie geweest, en ook heb ik geen één festival bezocht. Die dingen vind ik ook mega leuk om te doen, maar ik ga toch liever op wintersport, dan op “gewone” vakantie of naar een festival. Wintersport heeft bij mij echt prioriteit! Ook kies ik er vaker voor om betaalbare uitjes te gaan doen met vriendinnen: bijvoorbeeld zelf een filmavondje organiseren in plaats van naar de bioscoop. Of ergens een drankje doen, in plaats van uit eten gaan. Daarnaast heb ik naast mijn wintersport spaardoel geen andere dingen waar ik voor spaar. Wél ga ik tijdens het sparen voor mijn wintersport door met mijn vaste inleg bij mijn (index)beleggingen bij o.a. ABN.

Lees ook: Mijn ervaring met indexbeleggen bij ABN Amro

3. De kosten binnen de perken houden

Een wintersport is een relatief dure vakantie, zeker als je het vergelijkt met reizen naar goedkope landen zoals Thailand of Indonesië. Toch zijn er heel erg veel dingen die je kunt doen om de kosten binnen de perken te houden. Zo eet en drink ik zo min mogelijk op de piste, omdat ik zelf wat te eten en drinken meeneem in een rugzak. Ook probeer ik altijd zo min mogelijk boodschappen te doen als we eenmaal op bestemming zijn: alle houdbare producten neem ik mee uit Nederland, en alleen verse producten zoals gekoelde groente, vis/vega/vlees en zuivel koop ik lokaal. Daarnaast ben ik vaak very involved met het plannen van de wintersport, zodat ik een mooie accommodatie kan boeken voor een klein prijsje. Dit jaar ging ik echter mee met wat groepjes waarbij andere mensen die dingen regelden, dus heb ik daar weinig invloed op gehad, maar voor volgend jaar ga ik me hier zeker weer mee bezig houden. Er zit namelijk heel veel verschil tussen de prijzen voor verschillende accomodaties locaties, zowel qua land als qua dorp. Zo is Oostenrijk over het algemeen bijvoorbeeld goedkoper dan Frankrijk, maar kunnen bepaalde skigebieden in Oostenrijk toch duurder zijn dan bepaalde skigebieden in Frankrijk. Dat verschil zit ‘m dan in de grootte van een skigebied, de sneeuwzekerheid, en/of de kwaliteit van de liften en de pistes.

Conclusie

Een wintersport is een dure vakantie, maar als je je (financieel gezien) goed voorbereid, is het mogelijk! Uiteindelijk komt het neer op keuzes maken, prioriteiten stellen, en de kosten voor zover mogelijk binnen de perken te houden. Wanneer je dat laatste goed onder de knie hebt, hoef je maandelijks ook minder te sparen voor een grote uitgave zoals een wintersport, waardoor je ook minder vaak moeilijke keuzes hoeft te maken. En natuurlijk moet je op tijd beginnen met sparen! Nu is een perfect moment om te beginnen voor volgend jaar. Open daarom gratis een studentenrekening bij ABN Amro en maak een spaarrekening aan voor je wintersport! Heel veel succes met sparen, you got this!!!

Ben jij wel eens op een dure vakantie geweest? En hoe zorg jij ervoor dat je dat kan betalen?

Deze blog is geschreven in samenwerking met ABN Amro.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken