Hoeveel kost het om op jezelf te gaan wonen?

Dus je denkt erover om te verhuizen en op jezelf te gaan wonen? Super leuk! Maar, er komt ook veel bij kijken voor je de sprong waagt om uit huis te gaan - en niet het minste daarvan is hoeveel uit huis gaan tijdens je studententijd je gaat kosten! In deze blog vertel ik je meer over de kosten die je kan verwachten als je op kamers gaat wonen, en hoe je die kosten een beetje binnen de perken kunt houden.

Deel deze blog:

Hoeveel kost uit huis gaan normaal gesproken?

Als je overweegt uit huis te gaan, of als je al op jezelf woont, vraag je je misschien af hoeveel dat normaal gesproken kost. De kosten van op jezelf wonen kunnen sterk variëren, en hangen af van een aantal factoren, zoals waar je woont, wat voor levensstijl je wilt aanhouden, en of je een (kleine) studentenkamer huurt of een eigen studio huurt. Maar in het algemeen kun je verwachten dat je heel wat meer geld uitgeeft als je op jezelf woont dan wanneer je nog bij je ouders woont.

De maandelijkse kosten van uit huis gaan

In het algemeen kun je verwachten dat je elke maand een flink bedrag kwijt bent aan verschillende levensbehoeften. Hieronder zie je een overzicht van de gemiddelde maandelijkse kosten die je volgens het Nibud (2021) kan verwachten als je op jezelf gaat wonen:

 • Huur: €426
 • Collegegeld: €184
 • Boodschappen: €173
 • Ontspanning, uitgaan en sport: €124
 • Verzekeringen: €115
 • Vervoer naast je studenten-OV: €72
 • Kleding en schoenen: €53
 • Studieboeken en -benodigdheden: €49
 • Telefoon: €19

In totaal kost op jezelf wonen gaan maandelijks dus €1.215 per maand. Sommige van deze kosten zal je waarschijnlijk ook hebben als je thuis blijft wonen. Als we alleen kijken naar de kosten die je waarschijnlijk niet zou maken als je bij je ouders zou wonen (huur en boodschappen) kost op jezelf gaan wonen €599 per maand. Maar, als je rekening houdt met de extra reiskosten en een eventuele financiële bijdrage aan het huishouden als je thuis woont (bijvoorbeeld door kostgeld te betalen), dan is het verschil in kosten weer minder groot dan dat. In deze blog lees je meer over de kosten van studeren.

Extra bijkomende kosten: nutsvoorzieningen

Afhankelijk van het soort huurcontract dat je hebt en het soort woonruimte dat je huurt, moet je ook nog rekening houden met maandelijkse kosten voor nutsvoorzieningen zoals gas, water, licht, televisie en internet. Bij de meeste studentenkamers is dit inbegrepen in de huurprijs, maar bij zelfstandige woonruimte zoals studio’s of appartementen meestal niet. In die gevallen kan je voor een eenpersoons huishouden aan zo’n €50 tot €150 per maand denken voor de nutsvoorzieningen. Zelf ben ik voor mijn kleine studio maandelijks zo’n €60 kwijt. Hoeveel je nutsvoorzieningen uiteindelijk kosten is afhankelijk van o.a. hoe groot je woonruimte is, hoe goed je woning geïsoleerd is en wat de prijzen zijn van de nutsvoorzieningscontracten die je hebt afgesloten.

Jaarlijkse afrekening van je servicekosten

Als een voorschot voor de nutsvoorzieningen zijn inbegrepen bij de servicekosten van je huur, moet je jaarlijks een afrekening daarvan ontvangen. Daarin staat hoeveel je hebt verbruikt en hoeveel dat kost. Meestal ontvang je geld terug doordat je voorschot hoger was dan je daadwerkelijke verbruik. Vergeet dus niet om om een afrekening te vragen aan je huurbaas!

Extra bijkomende kosten: gemeentelijke belastingen

Naast de extra kosten voor nutsvoorzieningen moet je ook rekening houden met gemeentelijke belastingen. Die gemeentelijke belastingen verschillen erg per gemeente en kan je online opzoeken voordat je verhuist als je precies wil weten waar je aan toe bent. Zelf moest ik afgelopen jaar meer dan €300 betalen, wat neerkomt op meer dan €25 per maand.

De eenmalige kosten van uit huis gaan

Als je uit je ouderlijk huis verhuist, moet je ook rekening houden met een aantal eenmalige kosten. Hierbij een overzicht van de belangrijkste kosten die je in principe maar één keer hebt als je op kamers gaat:

 • Borg: dit is meestal een maand huur en dient voor de huisbaas als garantie dat je de huur ook werkelijk kunt betalen. Dit zal gemiddeld dus €426 zijn
 • Verhuiskosten: als je van je ouderlijk huis naar een studentenkamer of studio verhuist, heb je waarschijnlijk wat hulp nodig om alles verhuisd te krijgen. Je kunt natuurlijk vrienden en familie vragen, maar het is vaak handiger om een professioneel verhuisbedrijf in te huren, zeker als er geen lift is. Hierbij moet je denken aan €100 tot €250
 • Inrichting: tenzij je het geluk hebt meubels te krijgen of je de hele inrichting van je kamer bij je ouders meeneemt, zul je waarschijnlijk wat nieuwe meubels moeten kopen om je nieuwe studentenkamer leuk in te richten. Dit kost al snel €750

Hoe beperk je de kosten van op kamers gaan?

Zoals je ziet zijn de kosten van uit huis gaan best hoog. Maandelijks ben je gemiddeld €1.215 kwijt. Gelukkig zijn er meerdere manieren om de kosten een beetje binnen de perken te houden. Je hebt natuurlijk huurtoeslag, maar ook zorgtoeslag en op dit moment (2022) ook een eenmalige energietoeslag die je kunt aanvragen als je daar recht op hebt. Deze toeslagen kunnen je helpen om op kamers gaan wat betaalbaarder te maken als je studeert.

Huurtoeslag

Huurtoeslag is een vorm van overheidssteun die je kan helpen met de kosten van het huren van een huis. Om voor de huursubsidie in aanmerking te komen moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals 18 jaar of ouder zijn en een inkomen hebben dat onder een bepaalde grens ligt. Hoeveel huurtoeslag je krijgt hangt o.a. af van je inkomen en de grootte en kosten van de woonruimte die je huurt. Voor meer informatie over de huursubsidie en hoe je een aanvraag kunt indienen.

Zorgtoeslag

Als je ouder bent dan 18, heb je waarschijnlijk recht op zorgtoeslag. Zorgtoeslag is een inkomensafhankelijk vorm van overheidssteun. Dat betekent dat naarmate je een hoger inkomen hebt, je minder zorgtoeslag zal ontvangen. Op hoeveel zorgtoeslag je precies recht hebt kan je uitrekenen op de website van de Belastingdienst. Op die website kan je ook meteen de zorgtoeslag aanvragen.

Eenmalige energietoeslag

De energietoeslag is een eenmalige toeslag die elk huishouden kan aanvragen. De subsidie bedraagt €800 en is bedoeld om te helpen bij de stijgende kosten van energie. Er zitten wel wat voorwaarden aan het ontvangen van de energietoeslag. Zo mag je als alleenstaande niet meer dan 120% van het sociaal minimum verdienen. Meer informatie over de voorwaarden en hoe je een aanvraag kunt indienen vind je op de website van je eigen gemeente en op deze website van de overheid. In veel gemeenten worden studenten expliciet uitgesloten van deze eenmalige toeslag, maar volgens juristen is dat onrechtmatig. Daarom loont het om deze toeslag gewoon aan te vragen en bezwaar in te dienen als je aanvraag wordt afgewezen op basis van het feit dat je studeert.

Studiefinanciering: aanvullende beurs en basisbeurs

Daarnaast kan je in Nederland als student een aanvullende beurs aanvragen van de overheid aanvragen. Het bedrag van de aanvullende beurs hangt af van het inkomen van je ouders en je eigen inkomen. Je hoeft de aanvullende beurs niet terug te betalen als je binnen 10 jaar je studie haalt. Om te weten te komen of je in aanmerking komt voor een aanvullende beurs en hoeveel dat dan precies is, kun je het beste contact opnemen met DUO. Ook komt in schooljaar 2023-2024 de basisbeurs voor studenten weer terug. Hieraan zitten naar alle waarschijnlijkheid geen inkomenseisen, wat betekent dat iedere student hier recht op zal hebben, ongeacht het inkomen van zijn of haar ouders.

Conclusie

Uit huis gaan is een geweldige ervaring, maar brengt ook een hoop kosten met zich mee. In deze blog heb ik wat informatie gedeeld over de gemiddelde maandelijkse en eenmalige kosten die je kunt verwachten als je op jezelf gaat wonen. Hopelijk heb je ook wat aan de tips die ik deelde om de kosten onder controle te houden. Ten slotte is het belangrijk om te onthouden dat de gemiddelde kosten die ik deelde niet voor niks gemiddelden zijn: ieders situatie is anders. En vergeet niet de toeslagen en subsidies waar je recht op hebt aan te vragen om de kosten van op kamers gaan binnen de perken te houden!

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken