Wat was het prijsplafond ook al weer?
In 2022 stelde de overheid een prijsplafond in vanwege de hoge energieprijzen. Dit zorgde ervoor dat huishoudens een maximumprijs betalen voor gas en elektriciteit. Hierdoor kregen (en krijgen, want het prijsplafond is er nu nog steeds) veel mensen korting op hun energierekening. Ook was er een energietoeslag, maar dit was lastig aan te vragen voor studenten, want veel gemeenten weigerden hun aanvraag in behandeling te nemen of wezen studenten bij voorbaat al (onterecht!) af. Ook hadden studentenhuizen niks aan het prijsplafond, omdat ze gebruik maken van een blokaansluiting. Bij zo’n aansluiting delen meerdere wooneenheden één energierekening, waardoor de korting slechts één keer wordt toegepast, in plaats van per kamer of per bewoner. Om dit alles te compenseren, is er nu eindelijk een tijdelijke subsidieregeling voor (studenten)woningen met een blokaansluiting, en ja, ook studenten hebben daar gewoon recht op.
Hoeveel compensatie krijg je?
De aanvraag voor de zogehete ‘tegemoetkoming blokaansluitingen’ zorgt voor een flinke verlaging van je energiekosten. Hoeveel geld je krijgt hangt af van het type energie (elektriciteit en/of gas) waar je de blokaansluiting voor hebt, of je in een zelfstandige of onzelfstandige woning woont, en hoe de energiekosten normaal gesproken door bewoners worden verrekend (de verdeelsleutel). Een verhuurder met acht zelfstandige wooneenheden die allemaal een elektra- én gasblokaansluiting hebben, kunnen een compensatie krijgen van gemiddeld 1.978 euro per wooneenheid, in totaal dus bijna 16.000 euro. Woon je in een studentenhuis met 12 huisgenoten, en hebben jullie zowel blokelektriciteit als blokgas, dan krijgt jullie verhuurder een totale compensatie ontvangen van bijna 11.000 euro, oftewel zo’n 846 euro per persoon (bij een verdeelsleutel die alleen rekening houdt met het aantal bewoners en niet met andere factoren). Maar let op, het precieze bedrag waar je recht op hebt kan in jouw geval dus hoger of lager zijn dan dit.
Hoe krijg je dat geld?
Degene die het contract voor de blokaansluiting met de energieleverancier heeft afgesloten (de contracthouder, bij blokaansluitingen is dat vaak de verhuurder of huurbaas), ontvangt het geld van de tegemoetkoming van de overheid. Vervolgens verdeelt de contracthouder het geld eerlijk over de bewoners met de blokaansluiting. Vaak wordt de tegemoetkoming verrekend bij de volgende keren dat je weer energiekosten betaalt, dat is een onderdeel van de servicekosten. Als je geen energiekosten meer betaalt omdat je bijvoorbeeld bent verhuisd, dan kan de contracthouder de tegemoetkoming ook rechtstreeks naar je overmaken voor het deel van het jaar dat je er recht op hebt.
Lees ook: Alles wat je moet weten over de energietoeslag voor studenten 2023
Hoe en wanneer vraag je de tegemoetkoming aan?
Helaas kan je de tegemoetkoming niet zelf aanvragen. Dit kan alleen de contracthouder doen, meestal is dat je huisbaas (de verhuurder). Het is dus heel belangrijk om je verhuurder aan te sporen om dit voor jouw gebouw aan te vragen. Als je bij een woningcorporatie huurt, zoals SSH, dan is de kans groot dat ze dit al hebben gedaan. Als je bij een particulier huurt, zou ik een mailtje sturen om te vragen of dit al is aangevraagd. Als je ouders een stekkie voor jou en meerdere huisgenootjes hebben gekocht, is het al helemaal makkelijk om te zorgen dat het aangevraagd wordt, dan moet je regelen dat je ouders dit doen.
Voorbeeld van een mail aan je huisbaas:
Geachte heer, mevrouw
Ik huur bij u een woning aan de [adres] in [woonplaats]. Deze woning heeft een gemeenschappelijke aansluiting voor warmte en elektriciteit, waardoor onze woning nauwelijks gebruik kan maken van het prijsplafond voor energieprijzen die in 2023 geldt.
Er is nu een ‘tegemoetkoming blokaansluitingen’ voor woningen zoals de onze. Deze subsidie kan ik helaas niet zelf aanvragen. Dat kan alleen degene die het contract voor de blokaansluiting met de energieleverancier heeft afgesloten en als het goed is bent u dat. Heeft u dit al aangevraagd? Zo niet, zou u dit willen doen voor 31 oktober 2023?
U kunt het online aanvragen via deze website: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/koopkracht/vraag-en-antwoord/hoe-vraag-ik-tegemoetkoming-aan-voor-de-energiekosten-bij-een-blokaansluiting. U vraagt het dan automatisch voor al mijn huisgenootjes aan. Ook is het formulier voor zowel warmte als elektriciteit. Aanvragen kan tot en met 31 oktober 2023. Zodra u de tegemoetkoming ontvangen heeft, verdeelt u het geld over de bewoners met een verdeelsleutel.
Graag hoor ik van u of dit is gelukt.
Met vriendelijke groet,
Je huisbaas moet online een aanvraagformulier invullen om de tegemoetkoming aan te vragen. Dit hoeft maar één keer, want hiermee vragen ze de tegemoetkoming voor alle bewoners tegelijkertijd aan. Ook is het formulier voor zowel gas als elektriciteit. Aanvragen kan tot en met 31 oktober 2023.
Zorg dus dat je de tegemoetkoming krijgt!
Je krijgt de tegemoetkoming alleen als je verhuurder die zelf aanvraagt. Ga er daarom achteraan en zorg ervoor dat je verhuurder dit ook echt doet. Het kan een hoop geld schelen op je volgende energierekening en als skere student is dat nooit verkeerd!